Egy életre eltiltották az iráni súlyemelőt, miután kezet fogott egy izraelivel

Az iráni súlyemelő szövetség hangsúlyozta, hogy nem ismeri el „Izrael illegitim rezsimjét”.

Az iráni súlyemelőt, Musztafa Rajaei-t eltiltották a sporteseményeken való részvételtől, miután kezet fogott egy izraeli versenyzővel a lengyelországi Masters-világbajnokságon – közölte szerdán az iráni súlyemelő szövetség.

„A súlyemelő szövetség határozottan elítéli az iráni csapat veterán súlyemelőjének a világbajnokságon elkövetett cselekedetét, amely ellentétes az Iráni Iszlám Köztársaság eszméivel”

– közölte a szövetség.

A szövetség emellett feloszlatta a veterán súlyemelők bizottságát és menesztette Hamid Salehinia-t, a lengyelországi versenyre utazó iráni küldöttség vezetőjét. „A további vizsgálatok után komoly és határozott lépéseket teszünk az összes vétkes ellen”.

Az iráni média által megosztott videón látható, amint Rajaei és Svirsky közös fotót készítenek és kezet fognak, miután lementek a dobogóról.

„Meg vagyok döbbenve” – mondta az izraeli súlyemelő, Maksim Svirsky a Ynetnek a verseny után. „A verseny jó volt, és számomra nagyon szép eredménnyel tértem haza. Soha nem gondoltam volna, hogy a dobogón az iránival való találkozásomnak ilyen messzemenő következményei lesznek”.

„Ez egyszerűen hülyeség. Szégyen, hogy a politikát beleviszik a sportba”

– tette hozzá Svirsky.

Német színekben versenyeznének Irán legjobb női súlyemelői

Két súlyemelő Iránból menekült Németországba remélve, hogy megkapják az állampolgárságot.