Finnországban fogták el a háborús bűnök miatt körözött orosz neonácit

A finn rendőrség letartóztatta Jan Petrovszkij orosz ultranacionalistát – jelentette pénteken az MTV3 finn televíziós csatorna.

A „Task Force Rusich” nevű neonáci orosz félkatonai csoport most elfogott vezetőjét, Petrovszkijt Ukrajna körözi a 2014-2015-ben a donyecki és luhanszki területeken elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával. Az MTV3 szerint Kijev már kérte Petrovszkij kiadatását.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a Rusich alakulatai „2022-ben részt vettek az orosz hadsereg oldalán a harcokban Ukrajnában, többek között Harkiv közelében”. A minisztérium szerint Petrovszkij tavaly váltotta fel a szintén neonáci Alekszej Milcsakovot a Rusich parancsnokaként, miután Milcsakov megsérült az ukrajnai harcok során.

A helsinki orosz nagykövetség pénteken a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy értesültek arról, hogy

„Kijev kérésére Finnországban őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt”.

A Rusich alakulat a letartóztatás hírére Telegram-csatornáján bejelentette, hogy leállítja „minden harci küldetését”, amíg Petrovszkijt ki nem adják Oroszországnak.

Petrovszkij egyébként tavaly óta amerikai és európai uniós szankciók hatálya alatt áll.

A Wagner-csoportoz kötőő Rusich alakulatról és annak vezetőiről itt és itt írtunk korábban.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.