Nagy a baj: az IDF már nem tud letartóztatni több terroristát

A terrorhullám közepén az IDF kénytelen felfüggeszteni a terroristák letartóztatását, mert a börtönökben nincs elég hely.

Az IDF a közelmúltban arra kényszerült, hogy felfüggessze több terrorgyanús személy letartóztatását.

A döntés hátterében az Izraeli Börtönügyi Szolgálat kérése áll, amely túlterheltségre hivatkozik.

Az Izraeli Börtönügyi Szolgálat többek között azt kérte, hogy a hadsereg ne hajtsa végre az adminisztratív őrizetbe vételeket, amelyeket arra használnak, hogy megállítsák a támadásra készülő terroristákat, mielőtt azok támadást kísérelnének meg.

Az elmúlt másfél év során Júdeában és Szamáriában egyre rosszabb lett a terrorhelyzet. Az egyik legfontosabb eszköz a biztonsági erők kezében ez ellen pont az adminisztratív őrizetbe vétel, amelynek segítségével sok gyanúsítottat hosszú időre őrizetbe vesznek, hogy így előzzék meg a terrorcselekményeket.

Csak az elmúlt négy napban az IDF, a Sin Bét és a határrendőrség több mint 65 körözött személyt tartóztatott le, és négy műveletet hajtott végre Efraim, Szamária, Júdea és Benjamín térségében.

Palesztin terroristák agyonlőttek egy izraeli nőt Hebronban

Ismét fegyvertelen civilek váltak a terroristák célpontjaivá.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az adminisztratív őrizetbe vételek száma:

Míg 2021-ben mintegy 450 adminisztratív őrizetbe vétel volt, addig 2022-ben ez a szám több mint 900-ra emelkedett. A 2023-as évben eddig több mint 500 terroristát tartóztattak le így.

Az utóbbi időben az Izraeli Börtönügyi Szolgálat többször is kérte, hogy lassítsák vagy teljesen állítsák le az őrizetbe vételek számát, mert a börtönök nem tudnak kezelni ennyi foglyot.

Most az IDF eljutott egy olyan pontra, amikor át kell néznie a listát, és el kell döntenie, hogy mely gyanúsítottakat nem tartóztatja le, mert nincs számukra hely. Egy névtelenül nyilatkozó személy a hadseregben frusztrációját így fejezte ki:

„Ez egy abszurd helyzet, amely újra és újra megtörténik”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Újra lecsaptak a terroristák: ezúttal egy izraeli apa és fia az áldozat

Az IDF hajtóvadászatot indított a palesztin elkövető ellen.