Neonáci jelölt is indul Athén főpolgármesteri székéért

Ilias Kasidiaris 2021 óta ül egy görög börtönben a szélsőjobboldali Arany Hajnal párttal való kapcsolata miatt. A csoport feloszlott, miután több tagját elítélték gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos bűnszervezet működtetéséért.

Ez azonban nem akadályozta meg Kasidiarist, akinek horogkeresztes tetoválása van, hogy induljon Athén polgármesteri székéért.

Hétfőn a balközép PASOK pártszövetség olyan javaslatot nyújtott be, amely megtiltaná, hogy az olyan elítélt bűnözők, mint Kasidiaris, induljanak a választásokon. Az eKathimerini görög hírportál szerint nem világos, hogy a kormány elfogadja-e a javaslatot.

A beszámolók szerint Kasidiaris a rácsok mögött is népszerű maradt hívei körében, rendszeresen használ mobiltelefont és posztol a közösségi médiában.

„Még arra is lehetőséget kapott, hogy rádióműsorokat tartson a cellájából, és nagyon hatékonyan használta a közösségi médiát, hogy támogatást gyűjtsön a fiatalok körében”

– mondta a szélsőjobboldali mozgalmakat tanulmányozó csoport vezetője áprilisban a Guardiannek.

Miután az Arany Hajnal pártot betiltották, új pártot alapított Nemzeti Párt-Görögök néven.

A parlament azonban megtiltotta ennek a pártnak, hogy részt vegyen a júniusi választásokon, mivel aggályosnak tartotta, hogy Kasidiaris és mások, az Arany Hajnalhoz csatlakozott személyek újra bekerülhetnek a törvényhozó testületbe.

Kasidiaris mégis éreztette jelenlétét – börtöncellájából támogatta az új szélsőjobboldali pártok listáját, amelyek

jól szerepeltek a választásokon, és az országos szavazatok több mint 12%-át szerezték meg.

Elemzők szerint az eredmények a szélsőjobboldal újjáéledését jelezhetik Görögországban.

Az Arany Hajnal – egy hevesen bevándorlóellenes párt volt, amely a 2010-es évek eleji görögországi pénzügyi válság nyomán alakult – tagjait azzal vádolták, hogy migránsokat és baloldali kritikusokat támadtak meg, néha fizikailag is. A tagok tagadták a neonáci jelzőt, de a csoport vezetői a nácikat dicsérték, tagadták a holokausztot, és a náci zászlóra emlékeztető szimbólum alatt vonultak.

Az Arany Hajnal egykori tagját, Yiorgos Roupakias-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Pavlos Fyssas, egy antifasiszta rapper 2013-as meggyilkolásáért.

Kasidiaris beismerte, hogy holokauszttagadó, más Arany Hajnal-tagok pedig Izraelt Görögország és a görög ortodoxia „örök ellenségének” nevezték. Görög zsidó csoportok elítélték az Arany Hajnal korábbi vezetőjét, amiért azt mondta, hogy Auschwitzban nem voltak gázkamrák.

Törökország után a bajbajutott Görögország segítségére sietett Izrael

Kezdetét vette a „Tűzmadarak” művelet.