Újabb javaslattal állt elő az izraeli elnök a igaszságügyi reformot érintően

Jichák Herzog elnök továbbra is igyekszik kompromisszumot kötni a koalíció és az ellenzék közt az igazságügyi reform kérdésében. A 12-es hírcsatorna szerint Herzog a közelmúltban egy új vázlatot javasolt, amely szerint az ún. ésszerűségi mércét csökkentő törvény megmaradna, de azt enyhítik, és az eredetileg javasoltnál mérsékeltebb módon változtatják meg a bírák kiválasztására szolgáló bizottságot.

A vázlat szerint a bírákat kiválasztó bizottságot illetően az összetétel úgy módosul, hogy a bizottság három bírójának egyike (a 9 bizottsági tagból 3 bíró) az igazságügyi miniszter által kiválasztott vagy nyugalmazott bíró lesz.

A bírák kiválasztására létrehozott bizottságról szóló kompromisszumos javaslat a jelenlegi helyzethez képest növeli a koalíció erejét a bizottságban, de még mindig nem biztosít többséget.

Jariv Levin igazságügyi miniszter pozitívan értékelte a vázlatot, de ragaszkodott egy olyan vázlathoz, amely a jobboldal ellenzékben töltött időszakát is figyelembe veszi.

A Benny Ganz és Gideon Szaár által vezetett Nemzeti Egységpárt nem utalt konkrétan a vázlatra, de azt mondta, hogy szívesen kötnének valamilyen kompromisszumot. Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid és Jes Atid pártja befagyasztja a tárgyalásokat, többek között Levin igazságügyi miniszter azon döntése miatt, hogy nem hívja össze a bírák kiválasztására létrehozott bizottságot.

Herzog elnök hivatala erre reagálva azt közölte: „Az elmúlt hónapokban az államelnök és csapata folyamatosan azon dolgozott, hogy olyan területek jöjjenek létre, amelyeken megállapodásra van szükség, amire az izraeli társadalomnak nagy szüksége van”.

„Ennek keretében számos javaslat érkezik a legkülönbözőbb személyektől és szervezetektől, amelyeket gondosan megvizsgálnak, hogy a demokrácia és a jogállamiság alapelveinek fenntartása mellett megállapodásra jussanak. Hangsúlyozni kell, hogy ebben a szakaszban nincsenek megállapodások. Az elnök folytatja erőfeszítéseit a szakadás megszüntetése és a nép egyesítése érdekében”.

A reform ellen tiltakozók is reagáltak a jelentésre, és azt mondták:

„Miközben az izraeli kormány 225 olyan törvényt támogat, amelyek Izraelt Törökországgá változtatják, az elnök szemet huny a puccs előtt, és olyan közhelyeket próbál összehozni, amelyek kudarcra vannak ítélve, és a végén csak a szakadékot mélyítik a nép között. Ez egy illegitim kormány, amely diktatúrát támogat, és az ellenzéknek elszántan kell küzdenie ellene. Ne folytassanak vele tárgyalásokat „.

A kompromisszum esélye tehát még nem került elérhető távolságba.

Az izraeli elit bolsevista lázadása a demokrácia ellen

Az izraeli belpolitikai vihar „összetett probléma-halmaz, amit nem könnyű kibogozni, és az igazságügyi reform csupán egy vékony hártya mindezek felszínén” – írja Amichay Mihály Éva