Mikvét fedeztek fel egy lengyelországi egykori sztriptízbár pincéjében

A holokauszt előtt a lengyelországi Chmielnik város lakosságának mintegy 80%-a zsidó volt. Számos szefárd zsidó települt le itt, akiket az inkvizíció idején Spanyolországból kiűztek. A közösség végül 1638-ban tudott magának zsinagógát építeni.

A háború után mindössze négy zsidó maradt. Ma az épületben a város zsidó életét és történelmét bemutató múzeum működik. Ám most egy újabb zsidó örökséget fedeztek fel, egy valószínűtlen helyen.

Néhány évvel ezelőtt Marian Zwolski, egy chmielniki üzletember megvásárolt egy 15 éve bezárt egykori szórakozóhelyet.

Amikor kinyitotta újonnan vásárolt ingatlana pincéjének ajtaját, váratlan dologra bukkant: egy mikvére, azaz egy zsidó rituális fürdőre.

A fürdő kék-fehér padlócsempéi még mindig ott vannak, akárcsak a falon lévő Dávid-csillagok. Egy kisebb mikve, amelyet valószínűleg a nők használtak, egy szomszédos helyiségben található.

„Ez elképesztő” – mondta a Haaretz című izraeli lapnak adott interjújában Meir Bulka, aki a lengyelországi zsidó örökség megőrzéséért küzd.

„Ha belépsz az alagsorba, egy másik világba kerülsz. Olyan, mint egy időkapszula.”

Csak a lépcsőn felfelé a mikvétől – amely tele van vízzel – találhatók az egykori Szfinx klub maradványai: egy Heineken felirat, egy rúd sztriptíztáncosoknak, ókori egyiptomi díszítések és rengeteg penész és szivárgás – olvasható a Haaretz beszámolójában.

Zwolski, aki egy temetkezési vállalkozást is működtet a közeli Kielcében – ahol 1946-ban egy pogromban 42 zsidó halt meg -, a Haaretznek elmondta, hogy reméli, hogy új mikvéjét turisztikai látványossággá, esetleg múzeummá tudja alakítani.

„Itt születtem és nőttem fel, ezért érdekel a hely történelme. Nem akarom, hogy eltűnjön” – mondta Zwolski.

„Arra bátorítom az embereket, hogy emlékezzenek a múltra, és arra kérem önöket, a zsidókat is, hogy őrizzék meg, és gondoskodjanak arról, hogy emléket állítsanak neki”.

Csaknem 4000 éves, rejtélyes építményt tártak fel Észak-Izraelben

Csaknem 4000 éves, rejtélyes szakrális építményt tártak fel Észak-Izraelben a régészek – jelentette a Haaretz című újság hírportálja csütörtökön.