Újabb holokauszt emlékhely épületét rongálták meg Németországban

A német rendőrség szemtanúkat keres annak kapcsán, hogy ismeretlen tettesek kedden kora reggel betörték egy holokauszt-emlékhelyeket kezelő alapítvány székhelyének ablakait – írja a JTA.

Az Alsó-Szászországban, Celle városában működő alapítvány felügyeli az egykori bergen-belseni koncentrációs táborban és a Wolfenbüttel börtönben található emlékhelyeket.

A rendőrség a német sajtónak elmondta, hogy ismeretlen tettesek letéptek egy tájékoztató táblát az épület külső faláról, és azzal törték be az ablakokat. Elke Gryglewski, az alapítvány ügyvezető igazgatója az NDR műsorszolgáltatónak elmondta, hogy feljelentést tettek a rendőrségen.

Menachem Rosensaft, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke, aki a bergen-belseni táborban született, „megdöbbentőnek” nevezte a támadást, amelyet

„a német emlékközpontok és a holokauszt emlékének szentelt intézmények ilyen jellegű rongálásainak sorozatában a legújabbnak” nevezett.

Az alapítvány betört ablakai.

A rendőrség a sajtónak elmondta, hogy nincs bizonyítékuk arra, hogy a keddi támadásnak politikai vagy egyéb motivációi lennének, de egyesek szerint az alapítvány közelmúltbeli politikai aktivizmusa felkelthette a német szélsőjobboldal figyelmét – jegyzi meg a JTA.

Az alapítvány ugyanis nemrégiben csatlakozott egy széles körű koalícióhoz, amely az Alternatíva Németországért (AfD) párt Celle-ben tartandó országos politikai konferenciája elleni tüntetésre szólított fel.

Michael Fürst, az Alsó-Szászországi Zsidó Hitközség vezetője szerdán azt mondta, hogy az alapítvány ellen online uszítás folyt, miután az támogatta a tüntetést.

Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök felszólította az alapítvány munkatársait, hogy „ne hagyják magukat megfélemlíteni” az incidens miatt.

Holokausztról szóló könyveket égettek Németországban

Antiszemita gyújtogatás áldozata lett egy berlini utcai könyvtár.