Leomlott egy római vízvezeték Izraelben

Az izraeli régészeti hatóság közölte, hogy korábban már figyelmeztette a helyi hatóságokat, hogy a boltív veszélyben van.

A Cézárea tengerpartján lévő ókori római vízvezeték egyik boltíve csütörtök éjjel összeomlott – közölte a régészeti hatóság.

A vízvezeték a Karmel déli részén található forrásokból juttatott ivóvizet Cézárea városába. A vízvezetéket eredetileg Heródes király építtette i. e. 20 körül, majd i. u. 130-ban Hadrianus római császár, miután meglátogatta a várost, elrendelte a vízvezeték átfogó javítását és kiegészítését.

„Szerencsére egyetlen fürdőző sem halt meg”

– mondta Eli Eskosido, a régészeti hatóság igazgatója a strandon található boltív kapcsán. „Figyelmeztetéseket adtunk ki, dokumentumokat és terveket mutattunk be, felhívtuk a figyelmet arra, hogy a helyzet katasztrofális, és valóban félő, hogy összeomlik, többször találkoztunk a terület tulajdonosaival, sőt, még a munkálatok egy részének finanszírozását is felajánlottuk, azzal a felismeréssel, hogy ez egyszerűen egy katasztrófa, amely csak arra vár, hogy bekövetkezzen. Hiszem, hogy most már valaki meghallgat minket.”

Ami Shahar, a régészeti hatóság műemlékvédelmi igazgatóságának igazgatója megjegyezte, hogy egy Akkóba vezető 15 km hosszú vízvezeték még rosszabb állapotban van, és az összeomlás veszélye fenyegeti.

„Az ottani helyzet kritikus és kötelező az azonnali kezelés”

– mondta Shahar.

Római kori „autópályát” találtak Galileában

Az ókori „autópályát” egy építkezés során fedezték fel.