Ausztrália minden államában lesz egy holokausztmúzeum

Kétéves felújítási munkálatokat követően, a tervek szerint még ebben a hónapban újból megnyílik a melbourne-i Holokauszt Múzeum, mely a város új oktatási központja lesz. Multiszenzoros élményben lesz része a múzeum látogatóinak, akik a túlélők történeteit a virtuális valóság csúcstechnológiájával ismerhetik meg – írja a Tablet alapján a zsido.com.

„Reméljük, hogy azok, akik ellátogatnak a múzeumban, kitágul a gondolkozásmódjuk és olyan kérdéseket tesznek fel, mint, hogy a fenébe történhetett meg ez mások szeme láttára?” – mondta Jayne Josem, a múzeum igazgatója. „Szándékosan válogattunk olyan fotókat, amelyek ezt ábrázolják. A jó beszélgetések helye szeretnénk lenni, a biztonságos tere a holokauszt körüli nehéz témáknak.”

Egy jelenleg is zajló projektnek köszönhetően Ausztrália lesz a világ első olyan helye, ahol minden államban lesz holokausztmúzeum, függetlenül attól, hogy az adott területen élő zsidó közösség mekkora.

Tasmániában például mindösszesen 376 zsidó ember él, az Északi területen pedig még ennél is kevesebb, a száz főt sem éri el a zsidó vallású emberek száma, ennek ellenére már elkészültek az ott létesítendő múzeumok tervei, melyek hamarosan kivitelezésre kerülnek. Queenslandben júniusban nyitották meg a holokausztmúzeumot.

Josh Frydenberg, Ausztrália egykori kincstárnoka, holokauszt-túlélők leszármazottja és a projekt egyik fő támogatója azt mondta:

„Nem hiszem, hogy túlbecsülnénk, milyen jelentős fejlemény lesz ez az ausztrál holokauszt-oktatásban és az áldozatok emlékének tisztelet teli megőrzésében. Kollektív kötelességünk azt mondani, hogy soha többé!”

A Melbourne-i Holokauszt Múzeum felújítása is nagyon időszerű volt, ugyanis már 2016-ban megtörtént olyan, hogy kénytelenek voltak elutasítani iskolai csoport, mert nem volt több kapacitásuk. A mostani felújításnak köszönhetően a korábbi 23 ezer fős éves látogatószámukat 35 ezer fősre növelhetik. „Azt szeretnénk, hogy amikor az iskolás gyerekek hazamennek innen, akkor azt mondják otthon: csodálatos kiránduláson voltam. Ami aztán arra ösztönzi a szülőket, hogy családként is eljöjjenek a múzeumunkba.” – mondta Jayne Josem.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

JTA: hiányoznak a holokauszt-múzeumok Európa kulcshelyszíneiről

Számos volt kommunista országban egyáltalán nem, vagy nem megfelelően emlékeznek a soá áldozataira.