Amerikai lap: Izrael majdnem kilőtt egy Iránba látogató orosz delegációt

Kamikazedrónok gyártásával kapcsolatos ismeretek és szakértelem megszerzése céljából Iránba látogató mérnöki küldöttséget az iszfaháni precíziós fegyvereket gyártó létesítményt ért izraeli csapás közepette felszólították, hogy maradjanak a szállodájukba.

Egy Teheránba látogató orosz delegációnak tavaly januárban azt mondták, hogy húzódjanak meg a szállodai szobájukban, miután Izrael csapást mért egy iszfaháni fegyverraktárra – jelentette csütörtökön a Washington Post.

Az oroszok azért utaztak az iszlám köztársaságba, hogy szaktudást szerezzenek a drónok gyártásában.

A jelentés idézett egy meg nem nevezett forrást, aki szerint a Moszad csapást mért egy olyan telephelyre, amelyről úgy vélték, hogy az iráni drónok és rakéták gyártási központja.

Miután”lángok csaptak fel a létesítményből”, megtiltották az orosz vezetőknek és mérnököknek, hogy elhagyják a szállodájukat, attól tartva, hogy Izrael csapást mér a létesítményekre, amelyeket a csoportnak be kellett volna járnia.

A cikkben a Washington Post olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy az oroszok egy olyan gyártóüzemet akarnak létrehozni a Moszkvától 804 kilométerre keletre fekvő Tatárföldön, amely éjjel-nappal működne.

„A mérnökök megpróbálják fejleszteni Irán elavult gyártási technikáit, az orosz ipari szakértelmet felhasználva, hogy nagyobb léptékben és jobb minőségben állítsák elő a drónokat, mint ahogyan Teherán elérte.

Oroszország és Irán tavaly novemberben kötött megállapodást, hogy a Tatárföldön található Albuga különleges gazdasági övezetben kamikazedrónokat gyártsanak.

„Az együttműködés magában foglalta a tervek átadását, a gyártó személyzet képzését és az egyre nehezebben beszerezhető elektronikus alkatrészek biztosítását” – írta a Post.

Oroszország már maga gyártja az iráni drónokat

Az már csak hab a tortán, hogy a drónokhoz a legtöbb alkatrészt kínai, svájci és egyesült államokbeli székhelyű cégek gyártották…