Orosz börtönben sínylődő zsidó újságírót látogatott meg az amerikai nagykövet

Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete hétfőn harmadszor látogatta meg a Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot, aki kémkedés vádjával március óta rács mögött van Oroszországban.

Tracy legutóbb július elején látogatta meg Gershkovicsot. Elmondta, hogy a férfi jó egészségnek örvend, és nagyon nehéz körülményei ellenére továbbra is erősnek tűnik.

„Ismételten felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul engedje szabadon Evan Gershkovichot, valamint jogtalanul fogva tartott amerikai állampolgártársát, Paul Whelant”

– mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő. Whelant 2018-ban tartóztatták le, és 2020-ban kémkedésért 16 év börtönbüntetésre ítélték. A 31 éves amerikai állampolgárságú, zsidó származású Gershkovichot Jekatyerinburg városában tartóztatták le, miközben tudósítói úton volt Oroszországban. Ő és munkaadója tagadta a vádakat, az amerikai kormány pedig kijelentette, hogy jogtalanul tartották fogva. Gershkovichot a kemény körülményeiről hírhedt moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva.

Oroszország fogolycsere keretében adhatja át a zsidó újságírót

A Kreml először utal annak lehetőségére, hogy elcserélné Amerikával Evan Gershkovichot Dmitrij Peszkovra.