Irán hamarosan nukleáris fegyvereket tesztelhet

Irán gyors ütemben halad a fegyverminőségű urán fejlesztésével, ami közelebb hozza az első iráni atomkísérlet lehetőségét – állítják az európai titkosszolgálatok. 

Az Iszlám Köztársaság közel áll ahhoz, hogy valószínűleg nukleáris fegyvert teszteljen, és illegális technológiát próbál megszerezni aktív atomfegyverprogramjához – derül ki a 2023-ban közzétett európai hírszerzési jelentésekből.

Az Iráni Iszlám Köztársaság közel áll ahhoz, hogy valószínűleg nukleáris fegyverkészüléket teszteljen, és illegális technológiát próbált megszerezni aktív atomfegyverprogramjához

– derül ki a 2023-ban közzétett megdöbbentő európai hírszerzési jelentésekből.

A Közel-Kelet Médiakutató Intézet (MEMRI) tette közzé először honlapján a hírszerzési dokumentumok fordításait. A Jerusalem Post összegezte a Hollandiából, Svédországból és Németországból származó hírszerzési eredményeket.

A legnyugtalanítóbb felfedezés a hírszerzési adathalmazból a Holland Általános és Hírszerző Biztonsági Szolgálattól (AVID) származik.

Az AVID megállapította, hogy az iráni rezsim gyors ütemű fejlesztése a fegyverminőségű urán előállítására „közelebb hozza egy esetleges első iráni atomkísérlet lehetőségét”.

A holland hírszerzési jelentés szerint „Irán tavaly folytatta nukleáris programját. Az ország tovább növeli a 20 és 60 százalékos dúsított uránkészleteket. Ezt centrifugák segítségével tovább lehet dúsítani az atomfegyverhez szükséges 90%-os dúsítású uránig”.

Az AVID-jelentés hozzátette:

„Irán továbbra is figyelmen kívül hagyja a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) keretében kötött megállapodásokat. Az egyre kifinomultabb urándúsító centrifugák telepítésével pedig tovább növeli dúsítási kapacitását”.

Az európai jelentések főként Irán állítólagos 2022-es illegális magatartásával foglalkoznak.

A svéd biztonsági szolgálat 2023-as éves jelentésében azt írta, hogy „Irán ipari kémkedést folytat, amely elsősorban a svéd csúcstechnológiai ipar és a svéd termékek ellen irányul, amelyek felhasználhatók a nukleáris fegyverprogramban”.

Németország szövetségi alkotmányvédelmi hivatala (BfV) – az ország szövetségi belügyi hírszerző szerve – jelentésében azt írta: „Az alkotmányvédelmi hatóságok 2022-ben folyamatosan nagyszámú jelzést találtak arra, hogy Irán nukleáris programjaihoz proliferációs szempontból releváns beszerzési kísérleteket hajtott végre”.