Hamis bombariadókkal hekkelik meg az online istentiszteleteket

Legalább két kaliforniai zsinagógát evakuáltak a hétvégén a sábáti istentiszteletek alatt, mivel online trollok már a negyedik egymást követő héten vették célba a zsidó gyülekezeteket hamis bomba- és egyéb biztonsági fenyegetésekkel.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint 12 amerikai államban legalább 26 gyülekezet kapott fenyegetést. A szervezet úgy véli, hogy az elkövetők az élőben közvetített istentiszteletek és más események elérhetősége alapján választják ki célpontjaikat, és az motiválja őket, hogy valós időben nézzék, ahogy a gyülekezetek reagálnak a fenyegetésekre.

„Ez történik, amikor az egyének a zsidók elleni gyűlöletük körül egyesülnek, és a technológiát használják arra, hogy ezt optimalizálják”

– mondta Oren Segal, az ADL szélsőségekkel foglalkozó központjának alelnöke a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A két kaliforniai zsinagóga, amely a fenyegetésekre válaszul kiürítette épületét, a Temple Beth Torah, a Fremontban működő reform gyülekezet, amely péntek este kiürítette épületét, és a Temple Beth Tikvah, a Fullertonban működő református gyülekezet, amely ugyanezt tette a szombati istentiszteletek alatt. Mindkettőhöz névtelenül telefonon érkezett bombafenyegetést küldtek.

A Beth Tikvah Facebook élő közvetítése azt a pillanatot örökítette meg, amikor a fenyegetés eljutott az imavezetőkhöz.

„Attól tartok, hogy most azonnal le kell állnunk és el kell hagynunk az épületet”

– mondja Mati Kirschenbaum rabbi, miután egyik kezét Shannon McGrady Bane kántor vállára tette, aminek hatására az éneklés abbamaradt. A nő bólint, leveszi a fejhallgatóját, és kilép a kamera látóteréből, miközben a nézők számára üzenet jelenik meg:

„A közvetítés le fog állni”.

A fenyegetéshullám két ADL-irodát és más vallási gyülekezeteket, köztük afroamerikai templomokat is célba vett. De úgy tűnik, hogy a tevékenységet elsősorban az antiszemitizmus motiválja, mondta Segal, és a telefonhívásokban használt nyelvezetet „alantas és klasszikus antiszemitizmusnak” nevezte.

Úgy tűnik, hogy az elkövetők nem állnak kapcsolatban nagyobb antiszemita csoportokkal

– mondta.

A zsinagógák és más zsidó intézmények már korábban is átvészeltek hamis fenyegetések hullámait, beleértve a 2017-ben a nappali iskolák zsidó közösségi központok elleni bombafenyegetések sorozatát, amelyet később egy izraeli zsidó tinédzsernek tulajdonítottak, és 2020 elején a zsidó közösségi központok elleni e-mailes fenyegetéseket, amelyeket nem minősítettek hitelesnek, de csak azután, hogy 23 államban okozott fennakadásokat.

Segal szerint még ha az antiszemita zaklatások az elmúlt években gyakori problémává is váltak a zsinagógák számára, a mostani kampány tartós jellege „a normális szintet meghaladja”.

A világjárvány óta új lehetőséget teremtett a megzavarások számára, hogy egyre több [többnyire reform irányzatú] zsinagóga közvetíti az istentiszteleteit. Az amerikai zsinagógák streamelésének legdrámaibb pillanata 2022 januárjában következett be, amikor egy fegyveres férfi túszul ejtett egy rabbit és három hívőt egy texasi zsinagógában, amelynek istentiszteletét streamelték.

Bár az ADL nem javasolja, hogy a gyülekezetek hagyjanak fel az istentiszteletek streamelésével, Segal szerint a zsinagógák vezetésének tisztában kell lennie azzal, hogy a „rossz szereplők” megpróbálhatják manipulálni őket, különösen az őszi nagyünnepek előtt.

„Ahogy az emberek az [őszi] nagyünnepek felé tartanak, ez csak egy újabb dolog, ami miatt aggódni kell, és amire fel kell készülni”

– mondta.

Miért ködösített az FBI a zsinagógai túszejtővel kapcsolatban?

Mi kell még ahhoz, hogy egy antiszemita gyűlöletcselekményt a nevén nevezzenek? – tette fel válaszul a kérdést a The Jerusalem Post egyik szerzője.