Történelmet írt a holokauszt-túlélők által alapított kis zsidó focicsapat

A Makkabi Berlin lesz az első zsidó klub, amely részt vesz a Német Kupában, az ország 64 legjobb csapatának részvételével zajló, évente megrendezésre kerülő tornán. Amikor 1935-ben létrehozták a kupát, a zsidóknak tilos volt részt venniük benne.

„Az első naptól kezdve ott voltam. Soha nem gondoltam volna, hogy mi – zsidó csapatként – valaha is kupameccset játszunk egy Bundesliga-csapat ellen”

– mondta Marian Wajselfisz, a klub társalapítója az Associated Pressnek. „Szóval ez számunkra, és személy szerint számomra is óriási öröm”.

A Makkabi Berlin 1970-ben alakult a Bar Kochba Berlin, Németország első zsidó sportklubjának utódjaként, amelyet 1898-ban hoztak létre, és a híres zsidó hadvezérről neveztek el. Csúcspontján több mint 40 000 tagja volt, akik különböző sportágakban játszottak, egészen a nácik hatalomra kerüléséig.

Ma a Makkabi Berlin 550 tagot számlál, akik a legkülönbözőbb háttérrel rendelkeznek. A labdarúgóklubban 15 különböző országból származó játékosok szerepelnek, köztük zsidók, keresztények és muszlimok. A csapat címere azonban még mindig a Dávid-csillag.

„Erre rendkívül büszkék vagyunk”

mondta Michael Koblenz, a Makkabi elnökségi tagja az AP-nek.

Pisont Istvánt és Halmai Gábort is köszöntötték Izraelben

A százéves fennállását ünneplő Hapoel Tel-Aviv köszöntötte a klub legendás játékosait, köztük a két magyar futballistát is.

Doron Bruck csapatkapitány rámutatott, hogy sikereik nyomán változhat, miként tekintenek a klubra, kevésbé az antiszemitizmus áldozataként, inkább úgy, mint más csapatokra, az eredményeik alapján.

„Nem akarunk elbújni és csupán az áldozat szerepében feltűnni. Aktívak szeretnénk lenni. Szerintem ez a sikernek is nagy része”

– húzta alá.

A klub nemrég feljutott a német labdarúgás ötödik osztályába, a NOFV-Oberliga Nordba, miután tavaly nyáron megnyerte a berlini ligát. A Makkabi a júniusi Berlin Kupa megnyerésével kvalifikálta magát a Német Kupára, ami a csapat számára első alkalom volt.

Vasárnapi ellenfelük, a Wolfsburg a Bundesligában játszik, és a Volkswagen tulajdonában van. A Makkabi rangadója azt jelenti, hogy a mérkőzést egy nagyobb stadionban játsszák, és a televízió is közvetíti, ami ritkaság a klub mérkőzésein.

A Zsidó Világkongresszus pénteken panelbeszélgetést rendezett a Makkabi és a Wolfsburg képviselőivel, „hogy tisztelegjenek és megvitassák a zsidó sportklubok holokauszt előtti kritikus szerepét Európában, valamint a modern korban való újjáéledésük hatását.

„A zsidó sportklubok népszerűsége, láthatósága és sikere a zsidó élet növekedését szimbolizálja Németországban és a világon”

– hangzott el a beszélgetésen.

„Az e heti mérkőzés megmutatja, hogy a zsidó klubok világszerte mindig is egy olyan történetet fognak elmesélni, amely nagyobb a sportnál” – tette hozzá Adi Rubenstein, az Israel Hayom riportere és történész az eseményen.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Pisont István: „Izrael nem csak egy bibliai ország, de egy álom is”

„Pályafutásom egyik legnagyobb eredményének azt tartom, hogy sikerült megbocsátanom mindazoknak, akik engem megaláztak.” Interjúnk.