Izrael több száz embert hozott ki az etióp konfliktus-zónából

Izrael csütörtökön mintegy 200 állampolgárt és helyi zsidót menekített ki az etiópiai konfliktusövezetekből – jelentette be a külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal az afrikai ország északi Amhara régiójában zajló harcok közepette.

A közös közlemény szerint Izrael 174 izraeli és bevándorlásra jogosult etiópiai állampolgárt mentett ki Gondar városából, ahol több ezer etiópiai várakozik az Izraelbe költözési engedélyre.

További 30 izraelit Amhara fővárosából, Bahir Darból mentettek ki.

A tisztviselők nem közölték, hogy a kivontak közül hányan voltak állampolgárok és hányan nem.

Négy járat hozta az evakuáltakat Addisz-Abebába, ahonnan az Izraelbe bevándorlók továbbutaznak a zsidó államba. Eli Cohen külügyminiszter elmondta, hogy az izraeliek az etióp fővárosban maradnak, amíg nem döntenek arról, hogy hazatérnek-e vagy az országban maradnak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy „Izrael gondoskodik állampolgárairól, bárhol is legyenek”, miközben köszönetet mondott az érintetteknek a „gyors, csendes és ami a legfontosabb, sikeres” műveletért. Megígérte, hogy Izrael „melegen” fogadja az új bevándorlókat.

Cohen szintén üdvözölte a mentést.

„Izrael Állam nem fog tétlenül ülni, és egyetlen izraelit sem fog hátrahagyni”

– mondta.

„Ez a sikeres együttműködés és a miniszterelnöki hivatallal, az NSA-val és a Zsidó Ügynökséggel való szoros koordináció eredménye” – tette hozzá. „Büszke vagyok a Külügyminisztérium és az etiópiai izraeli nagykövetség embereire a gyors és magas színvonalú fellépésükért”.”

(The Times of Israel)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.