Trump ex-ügyvédje demokrata képviselő akar lenni

Michael Cohen, Donald Trump volt ügyvédje pénteken közölte, hogy fontolgatja, hogy demokrataként indul az amerikai kongresszusban.

„Érdekel a dolog, és rengeteg ember biztat arra, hogy induljak” – mondta Cohen a Semafor hírportálnak.

Cohen, aki elmondása szerint Manhattan East Side-on él, potenciálisan előválasztási kihívást indíthatna a New York-i 12. kongresszusi körzet hivatalban lévő képviselője, Jerry Nadler ellen.

A veterán demokrata képviselő 1992 óta tagja a képviselőháznak, 2019 óta pedig a képviselőház igazságügyi bizottságának rangidős tagja.

Cohen 2018-ban több vádpontban is bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy hazudott a kongresszusnak, túlzott politikai hozzájárulások révén megsértette a kampányfinanszírozási törvényeket, több banknak is hazudott a finanszírozás megszerzése érdekében, és több mint 4 millió dollárnyi jövedelem bejelentésének elmulasztásával jövedelemadót csalt ki. Három év börtönbüntetésre ítélték, bár ennek csaknem kétharmadát otthon töltötte le, és azután szabadult, hogy a COVID-19 járvány elárasztotta az ország börtöneit.

Ezután kulcsfontosságú tanúja lett annak a New York-i esküdtszéki eljárásnak, amely ahhoz vezetett, hogy áprilisban vádat emeltek Trump ellen azzal a váddal, hogy a Trump Organization nyilvántartásait meghamisította, hogy védje 2016-os jelöltségét, elhallgatva azokat az állításokat, amelyek szerint házasságon kívüli szexuális kapcsolatai voltak.

Trump tagadta ezeket a találkozásokat, és ártatlannak vallotta magát a büntetőjogi vádakban.

Összesen háromszor emeltek vádat Trump ellen azóta, hogy 2020-ban elvesztette az elnökséget.

Cohen és Trump júliusban egyezségre jutott, miután utóbbi beperelte volt ügyvédjét, azzal vádolva őt, hogy megsértett egy vállalati titoktartási megállapodást és rosszindulatúan „valótlanságokat terjesztett”. Cohen szóvivője, Lanny Davis ügyvéd azzal érvelt, hogy Trump visszaélt a jogrendszerrel, hogy zaklassa Cohent.

(The Times of Israel)