Szörnyű tűzvész pusztított Hawaii egyik szigetén

Legalább 53 ember halt meg a Hawaii Maui szigetén tomboló tűzvészben, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik, és a tűz olyan pusztítást végzett Lahainában, amelynek helyreállítása éveket és dollármilliárdokat fog felemészteni – közölték a helyi hatóságok. 
Josh Green kormányzó szerint a turisták körében népszerű településből alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetéknek legsúlyosabb természeti csapása, ezrek váltak hajléktalanná és mintegy 1000 épület elpusztult. „Évekig tart majd Lahaina újjáépítése” – közölte Green. A politikus szerint új Lahaina emelkedik majd ki a hamvakból, amelyet Maui a saját értékei szerint a saját képére formál. A város a Hawaii Királyság fővárosa volt egykor, évente mintegy 2 millió turista kereste fel, ami a Hawaiira látogatók mintegy 80 százaléka.

36 dead as wildfires tear through Hawaiian island of Maui

We are hoping for the best, but preparing for the worst, Hawaii fire chiefs have warned – as the devastating wildfires which have swept through Maui island continue to burn. (Subscribe: https://bit.ly/C4_News_Subscribe) 36 people are so far known to have died, and hundreds of buildings have been destroyed, with the historic town of Lahaina resembling a war zone.

A város közelében kedden csaptak fel a lángok, majd sebesen áterjedtek a településre.

Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a lángok elől, és ezreket, helyieket és turistákat kellett kimenekíteni.

Mauin további két helyen is lángol a növényzet, az oltást pedig nehezíti a szárazság és a helyenként óránkénti 100 kilométeres sebességű széllökések. A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló lángok 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. A harmadik tűzről nem érkezett ilyen tájékoztatás.

Green szerint a halálos áldozatok száma meg fogja haladni a szigeteket ért eddig legsúlyosabb természeti csapás, az 1961-es szökőár áldozatainak számát. Akkor 61 ember halt meg.

A BBC információ szerint közel 1000 embert keresnek még.