Varsó nem bízza a véletlenre: rendesen feltankol az izraeli rakétákból

Lengyelország bejelentette, hogy több száz Spike páncéltörő rakétát vásárol a Rafael régóta fennálló partnerén, a Meskón keresztül, amely a rakétaalkatrészek helyi gyártását és a fegyver végső összeszerelését végzi – írja a Defense News.

A rakéták pontos számát nem hozták nyilvánosságra, de a szerződés értéke állítólag megközelíti a 100 millió dollárt – derül ki az izraeli szállító által kiadott közleményből.

A Mesko és a Rafael 2003 óta működik együtt, lehetővé téve ezzel a lengyel felhasználó számára a teljesen „lengyelre szabott” rakéták értékesítését” – áll a Rafael közleményében.

Az elmúlt két évtizedben Varsó közel 4000 Spike típusú rakétából álló arzenált állított össze.

2020-ban a Mesko elmélyítette ipari partnerségét a Rafaellel, amikor megállapodást írt alá a Spike rövid hatótávolságú rakéták közös gyártásáról.

A Rafael akkor azt mondta, hogy mivel a Mesko már évek óta gyártja a Spike rakéta alkatrészeit és végzi a végső összeszerelést, a rövidebb hatótávolságú változat gyártásához szükséges infrastruktúra már rendelkezésre áll.

A lengyelektől eltérően a többi európai vásárló Spike rakétáinak gyártását jellemzően a németországi EuroSpike GmbH, a Diehl Defence, a Rheinmetall és a Rafael közös vállalata végzi.

Izraeli rakétákat vesz Magyarország

Spike irányított páncéltörő rakéták beszerzéséről szóló megállapodást írt alá szerdán Izraelben Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.