Újabb perzsa izraelieket mentettek fel az iráni kémkedési ügyben

A jeruzsálemi kerületi bíróság szerdán felmentett két izraeli állampolgárt – egy férfit és egy nőt – a vádak alól, amelyek szerint Iránnak kémkedtek, míg egy harmadikat, egy nőt enyhébb bűncselekmény miatt elítélt, véget vetve ezzel annak az ügynek, amely tavaly nagy port kavart – írja a JNS.

A három gyanúsított – mindhárom perzsa anyanyelvű, az iszlám köztársaságban született izraeli állampolgár – külföldi ügynökkel való kapcsolatfelvétel és olyan információk átadása miatt állt bíróság elé, amelyek hasznosak lehetnek egy ellenséges állam számára.

Az Izraeli Biztonsági Ügynökség (Sin Bét) azt állította, hogy a gyanúsítottakat a Facebookon kereste meg „Rambod Namdar”, aki azt állította, hogy egy Iránban élő zsidó férfi.

A vádlottak közül néhányan évek óta leveleztek „Namdarral”. A férfi elkérte tőlük a telefonszámukat, majd a Facebookon folytatta a beszélgetést, és különböző feladatok elvégzésére kérte őket több tízezer dollárnyi pénzösszegért cserébe.

Két másik nőt, akik kapcsolatban álltak „Ramboddal”, már a nyomozás korábbi szakaszában felmentettek minden vád alól.

Szerdán Ilan Sela bíró azt mondta, hogy

„nincs kétség afelől, hogy ezek cionista, az országot szerető személyek, akiknek soha nem állt szándékukban ártani annak biztonságának.

„A vádlottak és a külföldi ügynök közötti kapcsolat anélkül jött létre, hogy ismerték volna a valódi személyazonosságát” – folytatta Sela, aki hangsúlyozta, hogy „az ártatlan és jó embereket gyakran kihasználják olyan felek … akik gonoszságot szőnek ellenük vagy az országuk ellen.

„Ezek olyan nők, akik melegséget és szeretetet, megértő hallgatást és néha még anyagi segítséget is kerestek. És [az iráni hírszerzés ügynöke] Rambod ezt kihasználva kapcsolatot alakított ki velük, és manipulálta őket” – tette hozzá a bíró.

A harmadik vádlottat, egy 40 éves holoni nőt bűnösnek találták ellenséges ügynökkel való kapcsolatfelvétel miatt, mivel bevallotta a Sin Bét nyomozóinak, hogy gyanította, hogy a férfi kapcsolatban állt az iráni Iszlám Forradalmi Gárdával.

Beismerte azt is, hogy titokban lefényképezte az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségét, mielőtt azt 2018 májusában Jeruzsálembe költöztették volna, valamint a belügyminisztérium és az Országos Biztosító Intézet irodáiban is készített felvételeket.

A letartóztatások után 2022 januárjában Naftali Bennett akkori izraeli miniszterelnök arra figyelmeztette az állampolgárokat, hogy „legyenek éberek” az irániak esetleges kísérleteivel szemben, amelyek célja „Izrael polgárainak, az izraeli társadalomnak a befolyásolása, a polarizáció és a viták szítása, az izraeli politikai stabilitás aláásása és a kormányba vetett közbizalom megrongálása”.

Nagyon úgy tűnik, hogy Putyinék átverték az irániakat

Oroszország hónapok óta nem teljesíti a korábban tett ígéretét.