A francia nemzeti identitásról szóló vita margójára

Franciaország-szakértő, politológus

Természetesen lassan Franciaországban is kitör a politikai uborkaszezon. Jelzi ezt az is, hogy az elnök elhagyta Párizst, hogy áttegye székhelyét az államfők brégançoni, tengerparti rezidenciájába. De a július azért még igen mozgalmasra sikerült: az országot felkavarták a külvárosi zavargások, véget ért Macron beharangozott 100 napja, megtörtént a húzott-halasztott kormányátalakítás, s kiderült, a helyén marad a miniszterelnök, Élisabeth Borne. Mindeközben a politikai elit folytatta a vitáit. Nem maradt ki a sorból a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon sem, aki például egy nagy vihart kavaró, messze mutató tweettel vétette észre magát.

Jean-Luc Mélenchon azután támadta tweetben a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (a CRIF) elnökét, Yonathan Arfit, miután kritikát kapott tőle. A CRIF elnöke azt mondta egy megemlékező beszédében, hogy Mélenchon „messze kompromittálta magát a köztársasági egyetértéstől”, s hozzátette, hogy a politikus pártja, a Lázadó Franciaország (LFI) „készen áll a Köztársaság feláldozására a közösségelvűség oltárán”. Jean-Luc Mélenchon minderre úgy válaszolt, hogy

a CRIF elnöke arra használja fel a zsidók francia rendőrség általi összegyűjtése áldozatainak emlékére rendezett ünnepséget, hogy engem vádoljon. Megvetendő. A szélsőjobboldalnak már nincsenek határai”.

Természetesen a nagy vihart az utóbbi mondat kavarta, hiszen ebben Mélenchon gyakorlatilag szélsőjobboldalinak titulálta Yonathan Arfit. A CRIF elnöke azzal folytatta a nyilvános polémiát, hogy megüzente a radikális baloldali politikusnak, szerinte ki a szélsőjobboldali: „azzal, hogy kilépett a republikánus keretből, akár tetszik neki, akár nem, az RN objektív szövetségese”. A vita nyomán a politikai elit jó része (ideértve egyes baloldali szövetséges pártokból érkező politikusokat is) erőteljesen kritizálta Mélenchon megnyilvánulását.

A helyzet és a pozíciók bonyolultságát viszont jól mutatja, hogy amikor a napokban egy radikális katolikus szervezet, a Civitas egy rendezvényén a zsidók állampolgárságát és jogegyenlőségét kritizáló megnyilvánulás hangzott el, Mélenchon erőteljesen határolódott el az antiszemitizmustól, és gyakorlatilag követelte a miniszter fellépését. Amely meg is történt, Gérald Darmanin bejelentette, hogy kezdeményezi a szervezet feloszlatását.

A csökkenő francia antiszemitizmus esete az alacsonyan lógó gyümölccsel

Fontos látni, hogy az antiszemita esetek száma az elmúlt húsz évben viszonylag magas átlag mellett erőteljesen fluktuált Franciaországban. Soós Eszter Petronella elemzése.

Ezzel együtt is nem az Arfi-csörte volt az első nagy vihart kiváltó polémia Mélenchon és a Lázadó Franciaország környékén. A veterán politikus a külvárosi zavargások során például azzal vétetette észre magát, hogy nem volt hajlandó nyugalomra felszólítani („az őrkutyák arra utasítanak, hogy nyugalomra szólítsunk fel, de mi igazságot követelünk” – üzente). Ennek nyilván oka lehetett, hogy az LFI-nál azzal számoltak, az utcán lévő fiatalok és a külvárosok egy része LFI-szimpatizáns, ráadásul a „forradalmi hevület” illik a párt konfliktuskereső stratégiájába. A Nupes baloldali szövetségen, összefogáson belül azonban nem volt mindenki elégedett az LFI zavargások során mutatott fellépésével, Mélenchon ez esetben is kapott kritikákat.

Összességében a provokatív megnyilvánulások igen gyakoriak Jean-Luc Mélenchontól, s nem véletlenül.

Az LFI ugyanis  úgy gondolja, hogy akkor tud sikeres és mozgósító politikát csinálni, ha a számára fontos ügyeket konfliktusos üggyé emeli, s így véteti észre magát.

A konfliktusok azonban gyakran pont azokon a pontokon vannak, ahol a Nupes-szövetségesek sem feltétlenül értenek egyet.

Az egyik ilyen ügy Európa (az LFI szuverenista, a szocialisták européerek, a zöldek pedig egyértelműen föderalisták). A francia politika egyik nagy vitája most, hogy a baloldali összefogásnak van-e értelme együtt indulnia az EP-választáson, ha úgyis eltérő frakciókba ülnek utána. A dolognak persze az is része, hogy az együtt indulással az LFI meg tudná erősíteni a dominanciáját a „kicsik”, vagyis a zöldek és a szocialisták felett, akiknek meg értelemszerűen az az érdekük, hogy megmutassák magukat. A szocialista vezetés ugyanakkor nem elzárkózó, a zöldek viszont különösen metsző nemet küldtek az együtt indulási felkérésre. Az egyet nem értés annyira erőteljes a baloldalon, hogy a jobboldali Le Figaro már azt is elemezgette, hogy a mélenchoni provokatív taktika célja esetleg nem lehet-e az,

hogy a politikai mozgástér visszanyerése érdekében szétverje a Nupest, de ne ő legyen érte a felelős.

Lesz-e Le Pen elnök?

Hosszúra nyúlt a kampány Franciaországban. Soós Eszter Petronella írása.

A másik nagy konfliktusos ügy a baloldalon a laicitás, a vallási és etnikai kisebbségek ügye. A dolog megértéséhez tudni kell, hogy a francia köztársasági értékrend színvak egyenlőségben gondolkodik, mindenkinek ugyanazt a hátteret adja, előrejutni pedig – elvben – érdemalapon lehet. A színvak egyenlőség logikailag azt is jelenti, hogy ha egyes csoportok külön jogokat kapnak, akkor az megbontja az egyenlőséget (erre hivatkozva nincsenek például etnikai-nyelvi kisebbségi jogok Franciaországban).

Márpedig az LFI és a baloldal egy része időről időre piszkálgatja ezt a konszenzust, különösen az etnikai-vallási és a nemi kérdés keretei között, hogy tudniillik, a formális egyenlőség konzerválja az egyenlőtlenséget.

Azonban fontos látni, hogy a vita nemcsak jobb- és baloldal között, hanem a baloldalon belül is heves, sőt, gyakran úgy tűnik, ott az igazi törésvonal. Lehet-e engedélyezni a burkini hordását, lehetnek-e női napok az uszodában? Lehet-e halal menü a kantinban? Lehet-e workshopot rendezni csak nőknek, vagy csak színesbőrűeknek? Ilyen és ehhez hasonló problémák kapcsán rajzolódnak ki a pozíciók. Szélesebb értelemben ide tartozik az iszlámbalosságról és az új judeofóbiáról évek óta tartó vita is. Mindehhez hozzá adódik, hogy Mélenchon maga nyíltan heves kritikusa a jelenlegi, V. köztársasági alkotmánynak, május 1-jén például egyenesen azt mondta, „le a rossz köztársasággal”, de beszélt „lázadásról” is, amit az ellenfelei természetesen ismét a köztársasági megegyezésből való áthallásos kilépésként értelmeztek.

A nagy egészre nézve a Yonathan Arfival folytatott Mélenchon-csörte tehát tulajdonképpen egy illusztráció. Rámutat ugyanis az egyik legfontosabb politikai folyamatra, amely most Franciaországban zajlik. Igaz, ez a vita ritkán töri át a nemzetközi sajtó ingerküszöbét, a francia is gyakran csak „a kis színeseket” taglalja, mégis alapvető kérdéseket érint:

a francia nemzeti identitás kérdését, ezen belül is különösen a köztársasági értékek helyét és értelmezését.

Bevándorlás: a francia játékszer, amitől sokan szavazatokat remélnek

Mivel Élisabeth Borne kormányának nincs abszolút parlamenti többsége, a bevándorlási törvény elfogadása sem akadálymentes. Egyik oldal sem elégedett teljesen.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.