Zsidó professzorokat vádolnak diszkriminációval egy New York-i egyetemen

A New York-i City University of New York (CUNY) amerikai egyetem négy zsidó professzora ellen folyik vizsgálat, miután aggodalmukat fejezték ki az egyetemen folyó Izrael-ellenes BDS-tevékenység miatt.

Az Izrael-párti akadémikusok a New York-i Városi Egyetem (CUNY) antiszemitizmusával kapcsolatban is nyíltan felszólaltak.

A SAFE CUNY érdekvédelmi csoport, amely az egyetem zsidó diákjait és dolgozóit képviseli, Twitter-fiókján jelentette be az egyetemi vizsgálatról szóló hírt.

A csoport így fogalmazott:

„Négy cionista zsidó professzort, akik panaszt tettek az egyetemen tapasztalható antiszemitizmus miatt, most a CUNY vizsgálat alá vont a BDS és a radikális iszlamista antiszemita aktivisták „diszkriminációja” miatt.

Az egyik érintett professzor, Jeffrey Lax elmondta, hogy az egyetem vizsgálat alá vonta, mert felszólalt.

„Azoknak, akik kérdezik, igen, én vagyok a négy közül az egyik”

– írta a politológus akadémikus hétfőn a Twitter-fiókján.

„Már a kezdetektől fogva mondtam, hogy lehet, hogy én leszek az első, akivel ezt teszik, de messze nem én leszek az utolsó. És íme, itt vagyunk. Az 1930-as évek Németországának stílusában tisztogatás az akadémiai karon”.

Az évek során a CUNY munkatársai és hallgatói számos antiszemita eseményről számoltak be az egyetemen.

Májusban a végzős Fatima Mohammed tartott egy beszédet, amelyben azzal vádolta Izraelt, hogy „válogatás nélkül golyókat és bombákat zúdít az istenhívőkre”, és dicsérte a CUNY erőfeszítéseit, hogy a diákok „felszólalhassanak az izraeli telepes gyarmatosítás ellen”.

Lax akkoriban úgy mutatott rá a beszédére, mint az intézmény radikalizmushoz való vonzalmának jelére az egyetemen.

Így fogalmazott:

„Amit igazán hihetetlennek tartok, az nem feltétlenül Mohammed beszédének nyilvánvaló gonoszsága.  Engem nem érdekel egy random gonosz diák, még akkor sem, ha most már diplomás. Engem sokkal inkább az érdekel, hogy a tantestület nagy valószínűséggel olvasta ezt a szöveget, és jóváhagyta azt.”

Az egyetemet azzal is vádolták a professzorok, hogy eltussolja az antiszemitizmust, és nem hajlandó együttműködni az Izraellel és a zsidókkal szemben ellenséges egyetemi környezetet vizsgáló vizsgálatokban.

2022 júliusában a CUNY vezetői összecsaptak a New York-i városi tanács tagjaival egy meghallgatáson, amelyet azért hívtak össze, hogy megvizsgálják, hogyan kezeli az iskola az antiszemita incidenseket a 25 campusán.

Az egyetem akkor is tűz alá került, amikor a CUNY jogi karának oktatói 2022 májusában támogatták a BDS-kampányt támogató diákönkormányzati határozatot.

Amint korábban megírtuk, a 2021 decemberében elfogadott hallgatói állásfoglalás „bűnrészességgel” vádolta az iskolát az Izrael által állítólagosan elkövetett háborús bűnökben, és felszólított a CUNY és az izraeli intézmények, valamint az egyetemen működő zsidó diákcsoportok közötti kapcsolatok megszakítására.

Kritizálta egyes diákcsoportokat, amiért támogatják Izraelt, és felszólította az iskolát, hogy „szakítson meg minden kapcsolatot a palesztin szervezkedést elnyomó szervezetekkel”.

Anticionista nyílt levéllel borzolják a kedélyeket egy amerikai egyetem diákjai

A City University of New York szélsőséges hallgatói olyan programokat akarnak szervezni, amelyeken a zsidók “elfelejtik” a cionizmust.