Hamarosan több ezer palesztin lépheti át szabadon az izraeli határt

A gázai amerikaiak is szabad beutazást kapnak, miután Izrael csatlakozik az amerikai vízummentességi programhoz.

Gil Bringer, az izraeli VWP projektvezetője 100 és 130 közé tette a Gázában élő palesztin amerikaiak számát, és elmondta, hogy a kísérleti program részeként speciális transzferbusszal utazhatnak Ciszjordániába, átkelhetnek Jordániába, és onnan továbbutazhatnak más külföldi célállomásokra családi látogatásokra.

Izrael azt tervezi, hogy a jövő hónapban megkönnyíti a Gázai övezetből érkező palesztinai amerikaiak beutazását annak előkészítése keretében, hogy az izraeliek vízum nélkül léphessenek be az Egyesült Államokba – közölte egy izraeli tisztviselő hétfőn.

Az amerikai vízummentességi programhoz (VWP) való csatlakozásának feltételeként Izrael július 20. óta lazította a határon való bejutást, valamint a Ciszjordániába és Ciszjordániából való ki- és beutazást a palesztin amerikaiak számára, amit a szövetségesek kísérleti időszaknak tekintenek.

A Gázai övezet, amelynek kormányzó iszlamista Hamászát Izrael és az Egyesült Államok terrorista csoportként tartja számon, eddig nem került be a programba. Ez a palesztin amerikaiak tiltakozását váltotta ki, és Washingtonban a gyakorlat megváltoztatására szólítottak fel.

Gil Bringer, az izraeli VWP-projekt vezetője 100 és 130 közé tette a Gázában élő palesztin amerikaiak számát, és elmondta, hogy a kísérleti program részeként speciális buszjárattal utazhatnak Ciszjordániába, átkelhetnek Jordániába, és onnan továbbutazhatnak más külföldi célállomásokra családlátogatás céljából.

Szeptember 15-ig azok közülük, akik megfelelnek Izrael biztonsági kritériumainak, „B2” turistavízummal léphetnek be Izraelbe, és a fő Ben Gurion nemzetközi repülőtérről repülhetnek ki – mondta Bringer a Reutersnek.

„Ez alapvetően azt jelenti, hogy ők is részt vesznek a kísérleti programban”

– mondta egy telefoninterjúban, hozzátéve, hogy a céldátum eredetileg szeptember 22. volt, és „ha ezt tovább tudjuk előrehozni, akkor megtesszük”.

Az amerikai nagykövetség hétfőn kiadott közleményében jelezte, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést az izraeli döntésről. A tanácsadás megjegyezte, hogy Izrael korábban – konkrétumok közlése nélkül – azt mondta, hogy a gázai politikát szeptember 15-ig felülvizsgálják.

„Amint bejelentik az új eljárásokat, újabb üzenetet küldünk az amerikai állampolgárok közösségének”

– állt a közleményben.

Hani Almadhoun, egy Virginiában élő palesztin-amerikai, akinek családja van Gázában, üdvözölte a hírt, és elmondta, hogy ő és barátai azt tervezik, hogy szeptember 15-én Tel-Avivba repülnek, hogy kipróbálják az intézkedéseket.

„Büszke amerikai vagyok. Most még büszkébb amerikai vagyok, mert van egy kormányom, amely képvisel engem, és arra készteti az izraelieket, hogy helyesen cselekedjenek, és minden amerikait egyenlő bánásmódban részesítsenek”

– mondta Madhoun a Reutersnek.

A kísérleti program első két hetében mintegy 2500 palesztin származású amerikai utazott át Izrael határain, és ugyanennyien lépték át Ciszjordánia határát – mondta Bringer.

Elmondása szerint a kísérleti program keretében Izrael azt is lehetővé teszi, hogy azok a külföldön élő palesztin amerikaiak, akiknek első fokú rokonaik vannak Gázában, évente egyszer, legfeljebb 90 napos látogatást tegyenek.

Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége nem kívánt nyilatkozni a kísérleti programról, és az izraeli tisztviselőkhöz irányította a kérdéseket.

Külön megjegyzésekben Bringer azt jósolta, hogy Izrael a szeptember 30-i határidőig teljesíteni fogja a VWP-kritériumokat, és így állampolgárai novembertől vízummentesen léphetnek be az Egyesült Államokba.

„A projekt előrehalad, és várhatóan hét héten belül befejeződik”

– mondta Bringer az izraeli Army Radio rádiónak.

Palesztin és amerikai tisztviselők becslései szerint a Gázában élő amerikai kettős állampolgárok száma több százra tehető. A számadatok nyilvánvaló ellentmondásáról Bringer azt mondta, hogy ezek többsége nem teljes munkaidős gázai lakos.

Washington korlátozza a magyarok ESTA jogosultságát

Az utazási engedély egyszeri használatra korlátozódik, és érvényességi ideje két évről egy évre csökken.