Amerikai elit egyetem tananyaga szerint Izrael ellopja a palesztinok szerveit

person walking on pathway in front of brown concrete building during daytime

A Princeton Egyetem őszi félévben kurzust indít A traumakutatás dekolonizációja a globális délen címmel. A kurzusban szerepel egy könyv, amelyet Jsbir Puar írt, amelyben azt állítja, hogy az IDF a palesztinok szerveit ellopja. 

A kurzus alapjául szolgáló könyv összefoglalója szerint Izrael állítólag „a gyilkoláshoz való jogát kiegészíti a csonkítás jogával”. Maga a könyv azt állítja, hogy Izrael az évek során a palesztinok célzott lelövésének politikáját vezette be, „hogy megcsonkítsa, ne pedig megölje őket”.

„Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) évtizedek óta kimutathatóan az életek megkímélésére, a csonkítás, nem pedig a gyilkolás céljából történő lövöldözésre törekednek. Ez látszólag humanitárius gyakorlat, amely sok civilt hagy „tartósan rokkanttá” válni egy olyan megszállt területen, ahol a kórházakat lerombolták, az orvosi ellátást rationálták, és az erőforrások szűkösek”

– tette hozzá, hozzátéve, hogy a politika megmutatja, hogy a legyengülés, a rokkantság és a képességek együttesen hogyan alkotnak egy olyan összeállítást, amelyet az államok a lakosság ellenőrzésére használnak.

A könyv 2017-es megjelenésekor felháborodást váltott ki, és szerzője, Jasbir Puar professzor, aki a New Jersey-i Rutgers Egyetem gender tanulmányok programjának vezetője, az ország különböző részein a diákoknak tartott előadásai során folyamatosan vádolta Izraelt.

Azt is állította, hogy a palesztin gyerekek holttestét a hadsereg „bányászta ki a tudományos kutatáshoz szükséges szervekért”, és azt mondta, hogy a gázai „csonkítás” hatásairól végzett kutatásai során sok palesztin azt hitte, hogy a konfliktus során meghalt gyerekek holttestét az IDF erre a célra használta fel.

A StopAntisemitism szervezet jelentése szerint a Princeton Egyetem a múltban az Egyesült Államokban a leginkább antiszemita légkörű akadémiai intézmények közé tartozott.

Sok zsidó diák rámutatott, hogy az egyetem vezetése nem veszi komolyan a személyes biztonságukat, és nem érzik magukat szabadnak, hogy nyilvánosan kifejezzék Izrael támogatását az egész campuson.

Múlt héten az Amerikai Antropológiai Szövetség (AAA) megszavazta az izraeli tudományos intézmények elleni akadémiai bojkottot, hivatkozva az izraeli „apartheidre” és a palesztinok „nemzetközi jogban rögzített” jogainak megsértésére.

(Ynetnews)