Szaúd-Arábia is közvetítői szerepre tör

Szaúd-Arábiát világszerte emberi jogi páriaként kezelték, miután 2018-ban brutálisan meggyilkolták Dzsamál Khashoggi újságírót. Ezen a hétvégén azonban az ország béketeremtőként fogja erősíteni tekintélyét, amikor az ukrajnai háborúról szóló tárgyalásoknak ad otthont.

Több tucat nemzetbiztonsági tanácsadó és magas rangú tisztviselő érkezik a Vörös-tengeri Dzsiddába a péntek este kezdődő találkozóra.

A cél az, hogy a „globális dél” országai – például India, Brazília és Dél-Afrika -, valamint az Európai Unió országai, az Egyesült Államok és Kanada mellett összefogják az ukrán béketerv közvetítésére irányuló ukrán erőfeszítéseket.

Ukrajna képviselteti magát a csúcstalálkozón; Oroszországot nem hívták meg.

A nagy kérdés azonban az, hogy Kína megjelenik-e. „Nem mindegy, hogy Kína mit tesz. A legutóbbi alkalommal a résztvevők többsége sajnálta, hogy Kína nem vett részt” – mondta egy, a találkozó előkészületeiben részt vevő magas rangú európai tisztviselő a Politico-nak.

A hétvégi találkozó – amely a júniusban Koppenhágában tartott hasonló találkozót követi – a Szaúd-Arábiai Királyság legújabb kísérlete arra, hogy újjáépítse imázsát.

Az év elején egy Kína által közvetített, mérföldkőnek számító megállapodásban Szaúd-Arábia beleegyezett, hogy újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten Dzsiddában járt olyan hírek közepette, amelyek szerint messzemenő áttörés várható a Közel-Keleten, amely az izraeli-palesztin konfliktust is magában foglalja.

Rijád most az ukrajnai háborúval kapcsolatban próbál majd diplomáciai erőfeszítéseket tenni.

Szaúd-Arábia Putyin teljes körű inváziójának kezdete óta egy vékony határvonalon mozog: közvetlen kapcsolatban maradt Moszkvával, miközben például megpróbált közvetíteni egy megállapodást az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek hazaszállításáról.

Szaúd-Arábia és Oroszország egyaránt tagja az OPEC+ olajexportáló országok csoportjának, és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a múlt hónapban beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután országa az olajtermelés csökkentéséről döntött.

Bár nem világos, hogy Mohammed bin Szalmán részt vesz-e a hétvégi találkozón, Szaúd-Arábia várhatóan tájékoztatja Oroszországot az eredményekről.

Ukrajna a maga részéről határozottan támogatja a legújabb kezdeményezést – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a májusi G7-csúcstalálkozóra tartva meglepetésszerűen megállt Dzsiddában, ahol az Arab Liga előtt beszélt és találkozott bin Szalmánnal.

Az ukrán elnök a héten kijelentette, hogy a találkozót egy lépésnek tekinti a globális békecsúcs felé vezető úton, amelyet reményei szerint ősszel tartanak majd meg.

Míg szeptemberben a G20-ak vagy az ENSZ-közgyűlés keretében állam- és kormányfői szintű találkozóra kerülhet sor, az év későbbi szakaszában valószínűbb egy összejövetel.

Ukrajna kitart amellett, hogy az ő 10 pontos béketerve az egyetlen elfogadható megoldás.

Kijev a béke saját verzióját is szeretné hangsúlyozni, mivel Oroszország gyakran hangoztatja a béke saját értelmezését az el nem kötelezett országokban, különösen a globális déli országokban.

Éppen ezen a héten Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kijelentette, hogy szerinte sem Oroszország, sem Ukrajna nem áll készen a békére – ez időszerű emlékeztető arra, hogy a nem nyugati országok Kjevet gyakran társagresszornak tekintik.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Victor Davis Hanson: Nukleáris kardcsörtetés

Nyugaton nem veszik komolyan az oroszok nukleáris fenyegetéseit, de vajon igazuk van-e?