Az amerikaiak többsége ellenzi az ukrán támogatások növelését

Az amerikaiak többsége nem akarja, hogy az Egyesült Államok továbbra is segélyeket küldjön Ukrajnának, miközben az Oroszország elleni háború közeledik a másfél éves határhoz – derül ki a CNN pénteken közzétett közvélemény-kutatásából.

Az SSRS által végzett felmérésben részt vevő több mint 1200 felnőtt válaszadó 55 százaléka szerint a kongresszusnak nem kellene jóváhagynia további támogatásokat Ukrajnának, míg 45 százalékuk támogatta a támogatás növelését.

Az amerikaiak többsége (51%) azt is mondta, hogy az Egyesült Államok már eddig is eleget tett az ukrajnai erőfeszítések támogatásáért, míg 48% szerint az USA-nak többet kellene tennie.

Az eredmények drasztikus fordulatot jelentenek a CNN nem sokkal Oroszország 2022. februári inváziója után végzett felméréséhez képest, amely szerint az amerikaiak 62%-a akarta, hogy az USA többet tegyen Ukrajna megsegítéséért.

A konfliktus első évében a Kongresszus nagyjából 113 milliárd dollárnyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának – jóval többet, mint bármely más országnak.

A múlt hónapban a Külügyminisztérium bejelentette, hogy további 400 millió dollár értékben küldenek fegyvereket és felszereléseket Ukrajnának, köztük kazettás bombákat. A bombákat a világ legtöbb országa betiltotta, mivel a BBC szerint embertelenek, mert a magas hibaarány és a fel nem robbant szilánkok évekig is megmaradhatnak.

A CNN július folyamán végzett új közvélemény-kutatása, amelynek általános mintavételi hibahatára plusz-mínusz 3,7 százalékpont, pártok közötti megosztottságot mutatott az Ukrajnának nyújtott további támogatással kapcsolatban:

a republikánusok 71%-a ellenzi az európai országnak nyújtott további támogatást, míg a demokraták 62%-a szeretné, ha az Egyesült Államok több támogatást küldene.

A liberális demokraták 74%-a támogatja az ukrán erők további támogatását, míg a mérsékelt demokraták 51%-a gondolja ugyanezt. A konzervatív republikánusok ellenzik a legnagyobb arányban az Ukrajnának nyújtott további támogatást: 76%-uk ellenzi az országnak nyújtott további támogatásokat.

A demokraták többsége támogatja a fegyverek Ukrajnának történő biztosítását, míg a függetlenek mindössze 39%-a és a republikánusok 30%-a – derült ki a felmérésből. Az amerikaiak a politikai palettán széles körben egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene saját erőket küldenie Ukrajnába. Az összes megkérdezettnek mindössze 20 százaléka mondta, hogy támogatja az ilyen eszkalációt, a demokraták 19, a függetlenek 18 és a republikánusok 16 százalékára lebontva.

A felmérés szerint az amerikaiak kevesebb mint fele (45%) helyesli, ahogy Joe Biden elnök kezeli az ukrán-orosz háborút, és még kevesebben (43%) helyeslik, ahogyan az amerikai-orosz kapcsolatokat kezeli.

Az elnök többször is azt mondta, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát „addig, amíg csak szükséges”.

(The Daily Wire)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.