Kanadában a Facebook elérhetetlenné teszi a híroldalakat

A közösségi médiaóriás Meta kanadai platformjain a hírekhez való hozzáférés betiltása „óriási tévedés”, amely károsíthatja az újságírást, és elősegítheti a félretájékoztatás és az álhírek terjedését – figyelmeztetnek a szakértők.

A vállalat kedden jelentette be a lépést, közölve, hogy megkezdték a folyamatot a kanadai felhasználók Facebook és Instagram hírekhez való hozzáférésének megszüntetésére.

A szabályozás egy új törvény, az Online News Act megtorlásaként jött létre, amelyet azért hoztak létre, hogy segítsék a kanadai újságíró-kiadványok bevételeit.

A vállalat a – június 18-án elfogadott – C-18-as törvényjavaslatot „megvalósíthatatlannak” minősítette, és azzal érvelt, hogy a törvénynek való megfelelés egyetlen módja, hogy „megszünteti a hírek elérhetőségét az emberek számára Kanadában”.

Néhány Instagram- és Facebook-felhasználó az országban úgy találta, hogy nem tud megosztani hírekre mutató linkeket ezeken a platformokon, beleértve a nem kanadai kiadványok, például a Guardian, a Washington Post, a New York Times és az Al Jazeera Afrique történeteinek linkjeit.

Az év elején a Google is közölte, hogy eltávolítja a linkeket a keresési találatokból, de a fenyegetést még nem hajtotta végre. Egyelőre nem világos, hogy a keresőóriás és más platformok, például a Twitter és a Bing követik-e a Meta példáját.

A médiaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a lépés egyszerűen űrt hagyhat, amelyet a dezinformáció terjesztői töltenek majd be.

„A végeredmény az lehet, hogy a Meta megszünteti a hozzáférést szinte minden legitim hírszervezethez, de fent hagyja a linkeket a tisztességtelen kiadványok, vagy blogok és más egyszemélyes műveletek híreire”

– írta Laura Hazard Owen a Harvard Nieman Labtól.

Michael Geist, az Ottawai Egyetem jogászprofesszora, az internet és az e-kereskedelem jogának kanadai kutatói tanszéke szerint a kanadai média súlyos csapást szenvedne, különösen a kis és független kiadványok, amelyek olvasóközönségük növelésében a közösségi médiától függenek. „Ez a politika katasztrófa” – mondta.