Drámai statisztika: Első világháborús szintet közelít az ukrán amputációk száma

Az orosz támadás kezdete óta 20-50 ezer ukrán veszítette el legalább egy végtagját – írja a The Wall Street Journal című amerikai lap egészségügyi intézményekből és az ukrán kormánytól származó információkra hivatkozva.

„A tényleges statisztikák azonban magasabbak lehetnek, mert a betegek regisztrálása időbe telik. Az ukrán ellentámadás megindulásával a háború is még brutálisabb szakaszba léphet” – jegyezte meg keddi cikkében a WSJ.

A Houp Alapítvány megjegyzi, hogy eddig mintegy 200 ezer ukrán sérült meg súlyosan, 10 százalékuknál amputációra van szükség.

A háború elején az amputációk fő oka a tüzérségi tűzben szerzett sérülések voltak. Jelenleg sokan az aknarobbanások miatt veszítik el végtagjaikat.

https://twitter.com/Lyla_lilas/status/1686639068392620033

Összehasonlításképpen: az első világháborúban több mint 67 ezer német és 41 ezer brit katona esett át amputáción; az Afganisztánban és Irakban harcoló amerikai katonák közül is kevesebb mint kétezren vesztették el valamelyik végtagjukat – számolta ki a lap.

„Kijev titokban tartja a statisztikát, hogy elkerülje a társadalom demoralizálását.

De még ezt figyelembe véve is, a számok mindenképpen markáns képet festenek az orosz invázióról – olyan következményekkel, amelyek még évekig érezhetőek lesznek” – hangsúlyozza a WSJ.

Az újság rámutat a kórházak túlzsúfoltságára és a protézisre várók hosszú sorára is. „A Kreml a háborújában elszenvedett veszteségekről is eltitkolja az adatokat; az ellenzéki aktivisták egyetértenek abban, hogy hiteles információk csak a háború után lesznek ismertek” – jegyzi meg az amerikai lap.

Fotó: Unsplash