Elon Musk visszaállította Kanye West Twitter-fiókját

Jelentős zsidó szervezetek vasárnap bírálták, hogy visszaállították Kanye West rapper Twitter-fiókját nyolc hónappal azután, hogy felfüggesztették antiszemita tartalmak népszerűsítése miatt.

West, tavaly ősszel több bizarr verbális ámokfutásba kezdett, melynek során tagadta a holokausztot, dicsérte Adolf Hitlert és különböző összeesküvésekkel vádolta a zsidókat. Westet kitiltották a legtöbb közösségi médiaplatformról, és több jövedelmező üzleti megállapodást is elvesztett.

A Wall Street Journal beszámolója szerint

West biztosította a nemrég X-re átkeresztelt platformot, hogy tartózkodni fog antiszemita tartalmak megosztásától és bántó kifejezések használatától.

Vasárnap délutánig West nem tett közzé új posztokat.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezérigazgatója „abszolút betegesnek” nevezte, hogy Westet jutalmazták, ráadásul arany hitelesítő jelet kapott – amelyet általában vállalkozásoknak tartanak fenn, de itt azért használják, mert West neve egy márka -, miközben nem volt hajlandó jóvátenni tavalyi tettét. Az ADL februárban kiadott jelentése legalább 30 antiszemita incidensre mutatott rá, amelyek a rapper tavaly októberi  „halálos balhé 3” néven indított antiszemita kampányára hivatkoztak.

Kanye West nevét kiabálva támadtak egy járókelőre New Yorkban

A 63 éves férfit hátulról ütötték le, amitől eltört a keze és letört az egyik foga.

Egy nemrégiben adott interjúban West egykori üzlettársa, Alex Klein azt mondta, hogy West többször tett antiszemita megjegyzései miatt döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább a rapperrel.

Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója decemberben felfüggesztette West fiókját „erőszakra való felbujtásra” hivatkozva, miután West egy olyan képet posztolt, amelyen egy horogkeresztet ábrázolt egy Dávid-csillaggal összefonódva.

„Én a tanácsadási kultúrában hiszek, nem az eltörlés kultúrájában, de ez a megközelítés csak akkor működik, ha a bántalmazó mutat némi megbánást és nyitottságot a tanulásra. Kanye-tól eddig semmi ilyesmit nem láttunk”

– tweetelte  Greenblatt, Greenblatt megkérdőjelezte, hogy a zsidóellenes gyűlöletet miért hagyják figyelmen kívül és tették elfogadhatóvá a platformon.

Musk a szólásszabadság abszolutistájának nevezte magát. Mióta tavaly megvásárolta a Twittert, számos, egykor betiltott fehér fajgyűlölők és antiszemiták által működtetett fiókot állított vissza.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) vasárnap azt mondta, hogy

a „megmagyarázhatatlan döntés” West fiókjának visszaállításáról „szörnyű biztatást küld a zsidógyűlölőknek a platformon és mindenhol”.

Fordulat: Kanye West újra szereti a zsidókat!

A rapper a 21 Jump Street színészének, Jonah Hillnek tulajdonítja, hogy megváltozott a véleménye.