Teheránnak nem tetszik Izrael és Szaúd-Arábia közeledése

A Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatok esetleges normalizációja rossz hatással lehet a közel-keleti térség stabilitására – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

Sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, akit a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézett, leszögezte azt is, hogy egy ilyen közeledés nem szolgálná a palesztinok érdekeit sem.

A szóvivő egyúttal rámutatott arra, hogy az Egyesült Államokban mind a demokraták, mind pedig a republikánusok azon dolgoznak, hogy megerősítsék Izrael pozícióját a közel-keleti régióban.

A Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatok esetleges normalizálásáról pénteken Joe Biden amerikai elnök is említést tett, nem sokkal azt követően, hogy az ügyben Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Dzsiddában egyeztetett szaúdi tisztségviselőkkel.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a zsidó állam egyelőre nem vesz részt a jelenleg Washington és Rijád között folyó egyeztetéseken, és még nagy utat kell megtenni, amíg Izrael és Szaúd-Arábia rendezheti kapcsolatait.

Bár Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincsenek egymással diplomáciai kapcsolatai, és Rijád nem ismeri el Izraelt, az utóbbi években több izraeli-szaúdi megbeszélés zajlott zárt ajtók mögött, elsősorban mindkét állam közös riválisa, Irán kapcsán.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz.

Mit kezdjen Izrael a szaúdi-iráni közeledéssel?

A Rijád és Teherán közötti kapcsolatok megújítása ellenére még mindig van lehetőség a helyzet orvoslására Jacob Nagel dandártábornok szerint.