Kidobták az izraeli nagykövetet egy berlini kávézóból

Egy Németországban élő baloldali izraeli dobta ki a kávézójából Ron Prosor-t – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Avi Berg, a berlini Café Dodo tulajdonosa a Facebookon számolt be az esetről, amikor közölte Ron Prosor nagykövettel, hogy „nem látja szívesen a kávézójában”, mert „Izraelt képviseli, és mivel [Izrael] érvénytelen és manipulatív politikát folytat, amely szerint Izrael bármiféle kritikája antiszemitizmusnak számít”.

Ez a politika, írta Berg,

„azt állítja, hogy én és társaim antiszemiták vagyunk”.

Miután távozásra szólították fel, Prosor és testőrei azonnal elhagyták a kávézót.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy kifejezetten azért tettem, amit tettem, mert a nagykövet nem egy magánszemély, hanem Izrael állam hivatalos képviselője”

mesélte Berg a Jewish Telegraphic Agency-nek.

„Ő és a nagykövetség nyakig benne vannak abban, hogy nyomást gyakoroljanak a Bundestagra és a német médiára és intézményekre, hogy blokkolják az Izraellel szembeni bármilyen kritikát, és minden ilyen kritikát antiszemitizmusnak bélyegezzenek.

Ezt a diplomáciát az egész világon végzik, de Németországban különösen hatékony… Ez a politika nagyon káros a valódi antiszemitizmus elleni küzdelem ellen is!”

– állította Berg.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője a Haaretznek elmondta, hogy Prosor nem tudott Berg politikai álláspontjáról, amikor a kávézóba látogatott. Berg régóta bírálója a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség antiszemitizmus munkadefiníciójának, amely szerint az Izrael-kritika bizonyos formái antiszemitának minősülnek.

Durva becslések szerint körülbelül 10 000 izraeli él Berlinben. Sokan közülük baloldaliak és kritikusak Izrael politikájával szemben – jegyzi meg cikkében a JTA.

Izrael németországi nagykövete: a színfalak mögött segítjük Ukrajnát

Ron Prosor a Morgenpost című német lapnak adott interjújában beszélt erről.