Az orosz kormányzók engedélyt kapnak saját hadseregeik felállítására

Bekövetkezett az, amire lapunk szerzője egy hónapja figyelmeztetett.

A nemrég benyújtott törvénymódosításoknak köszönhetően az orosz régiók vezetőinek lehetőségük lesz saját katonai cégeket létrehozni és felfegyverezni – tudósít a nemzetközi és hazai médiában kevés figyelmet kapó eseményről az egyik orosz ellenzéki lap.

A törvénymódosítás lehetővé teszi a kormányzók számára, hogy mozgósítás, hadiállapot vagy háború idején állami vállalatokat hozzanak létre

„a biztonsági erők megsegítésére, az államhatár védelmére, a szabotázs- és felderítő csoportok, valamint az illegális fegyveres csoportok elleni harcra”.

Az állami katonai vállalatok létrehozásáról és későbbi megszüntetéséről az elnök fog dönteni.

Az új katonai vállalatokat a szövetségi és a regionális költségvetésekből fogják finanszírozni.

Az állami tulajdonú katonai vállalatok kézifegyvereket és lőszert kapnak majd a védelmi minisztériumtól a feladataik ellátására. A feloszlatás után a cégnek vissza kell szolgáltatnia a fegyvereket.

Az állami tulajdonú vállalatok alkalmazottai ugyanolyan esetekben használhatnak majd fizikai erőt és lőfegyvert, mint a biztonság erők alkalmazottai. Emellett mindenféle – légi, felszíni, víz alatti és szállító – drónok megsemmisítésére is engedélyt kapnak.

Fegyverkezik az orosz elit – beköszöntött Oroszországban a magánhadseregek kora?

A KGB-arisztokrácia már készül a turbulens időkre: felfutóban a magánhadsereg-biznisz, és ezen a sikertelen Wagner-puccs sem fog változtatni.

Július elején a belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov ígéretet tett arra, hogy fegyvereket ad ki a határ mentén elhelyezkedő területvédelmi zászlóaljak harcosainak. Tisztázta, hogy a fegyverek átadására „a hatályos jogszabályok keretein belül” kerül sor. Szavaiból az következett, hogy a hatóságok módosítani fogják a jogszabályokat ezen a területen, mivel Gladkov kijelentése idején a törvény nem tette lehetővé a fegyverek kiadását a területvédelmi harcosoknak.

Gladkov azt követően tett ígéretet a fegyverek kiosztására, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest és az Ukrajna oldalán harcoló Orosz Szabadság Légió többször is portyázott a térségben. Több napra elfoglaltak egy határellenőrző pontot és ellenőrzésük alá vonták Novaja Tavolzanka falut.

A szövetségi hatóságok elutasították, hogy további katonai egységeket telepítsenek a régióba hosszú távon. Ezt személyesen Vlagyimir Putyin mondta, aki a határ menti területek elleni támadásokat az orosz csapatok megosztására tett kísérletnek nevezte.

„Erre nincs szükségünk” – hangsúlyozta Putyin.

A régiókban felállított katonai magánvállalatok megjelenésének másik oka a Wagner zendülése, amely megmutatta a régiók gyenge védelmét ilyen események esetén.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Orosz neonácikat küldtek az ukránok Oroszország „felszabadítására”

Egyszerre utálják az imperializmust, Putyint és Zelenszkijt is. Bemutatjuk az ukrán hírszerzés jóvoltából, Oroszország területén rajtaütést végrehajtó „kicsi zöld emberkéket”.