Olaszországban attól tartanak, hogy gyújtogatók állnak a tüzek mögött

Dél-Olaszország egyes részein az utóbbi időben erdőtüzek tomboltak – ezreket kényszerítettek menekülésre. Sok esetben gyújtogatókat okolnak.

A Coldiretti mezőgazdasági szakszervezet szerint az erdőtüzek akár 60%-a ember okozta.

A calabriai helyiek a BBC-nek azt mondták, hogy a balga gazdáktól kezdve a viszálykodó szomszédokig mindenki hibás a tüzekért.

A nagy hőség és a szárazság, amelyet az éghajlatváltozás csak súlyosbít, csak ront a helyzeten.

Olaszországnak ezen a részén az erdőtüzek nem csak evakuálásra kényszerítenek és hamuvá változtatják a földet – hanem tönkreteszik a föld történelmét és ökológiáját is.

Az elmúlt két évben a tüzek megrongáltak egy 13. századi templomot Szicíliában, és több évszázados olajfákat égettek le Pugliában.

A legtragikusabb, hogy a hét elején Calabria egyik legrégebbi népzenésze, a 98 éves Diego Aquilino az ágyában halt meg, amikor a lángok elérték az otthonát.

Calabria elnöke, Roberto Occhiuto még Coldirettinél is tovább ment, és úgy becsülte, hogy az erdőtüzek 80%-a mögött gyújtogatás áll.

„Tavaly Calabriában 22 gyújtogatót fogtunk el, és idén is többeket találunk”

– mondta Occhiuto.

Ő és a regionális hatóságok hangsúlyozzák, hogy olyan rendszereket állítanak fel, amelyekkel el lehet riasztani az ilyen viselkedéstől – többek között drónokat, amelyek a területet a gyújtogatók után kutatják.