Mintegy húszezer ukrán próbált külföldre távozni a katonai szolgálat elől

Az orosz-ukrán háború 2022. februári kezdete óta csaknem húszezer katonaköteles férfit akadályozott meg az ukrán határőrség az ország elhagyásában – közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Hatezren hamis iratokkal, a hivatalos határátkelőkön próbáltak kijutni az országból, 13 és fél ezret viszont a „zöldhatáron” fogtak el illegális határátlépési próbálkozás közben – mondta el az illetékes Rada tévécsatornának nyilatkozva.

Demcsenko közlése szerint a határőrök naponta mintegy 20 embert állítanak meg, akik megpróbálnak illegálisan átjutni az államhatáron.

Ukrajnában hadiállapot van érvényben, a 18 és 60 év közötti férfiak számára tilos külföldre utazni.

Vannak kivételek: a parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, bírók, valamint más tisztviselők kizárólag szolgálati utazás céljából átléphetik az államhatárt.

Engedélyezik számukra a külföldi utazást tárgyalások, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetnek külföldre.

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén megfosztotta mandátumától Jurij Arisztov kormánypárti képviselőt, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnökét.

Arisztov maga nyújtotta be lemondását mandátumáról a törvényhozásnak, miután közfelháborodást okozott azzal, hogy július közepén a Maldív-szigeteken nyaralt egy ötcsillagos szállodában.

Volodimir Zelenszkij elnök az eset kapcsán kijelentette, hogy a képviselők és állami tisztviselők külföldi utazási terveit alaposan ellenőrizni kell.

Havi 125 ezer forintért harcolnak Ukrajnában Putyin palesztin zsoldosai

A The Media Line libanoni kormányzati forrásai szerint több száz palesztin zsoldos harcol Ukrajnában.