Gyász: elhunyt a világszerte ismert nyíregyházi holokauszttúlélő

Leitner „Dugó” Dávid 1930-ban született Nyíregyházán, ortodox zsidó családban.

1944. március 19-én a németek bevonultak Magyarországra. Pészah másnapján Nyíregyháza összes zsidó lakosát gettóba zárták, majd hat hét múlva Auschwitz-Birkenauba deportálták őket. A táborba érkezésükkor a családokat szétválasztották: Leitner így Birkenauban maradt mintegy négyezer másik gyermekkel együtt. 1945. január 18-án aztán halálmenetben hajtották Mauthausenbe, majd onnan Gunskirchenbe. 1945 májusában itt szabadult fel. Leitner 1949-ben emigrált Izraelbe, ahol azonnal besorozták az IDF-be.

Leitner nem sokkal azután kezdte el az őt híressé tevő hagyományt, hogy megérkezett Izraelbe:

Minden évben január 18-án, azon a napon, amikor 1945-ben a német őrök elkezdték őt és társait az auschwitzi haláltáborból nyugat felé hajtani, falafelt evett.

Ahogy később elmondta, mint sok más alultáplált és éhező fogoly, az ő gondolatai is az ételen jártak a menet során.

Konkrétan az édesanyja főztje.

Leitner azonban soha többé nem látta az édesanyját. Őt és két nővérét néhány órával azután, hogy a család 1944-ben Auschwitzba érkezett, meggyilkolták a nácik.

A falafel látványa, amellyel 1949-ben találkozott először Jeruzsálemben, azonnal felidézte édesanyja főztjének emlékét – és a halálmenetet. Ezt követően elhatározta, hogy minden év január 18-án eszik egy adag falafelt, hogy megemlékezzen családjáról és a holokauszt többi áldozatáról.

Leitner éveken át mindenféle felhajtás nélkül rendelte meg az adagját egy Asdód melleti falafel-étteremben, ám családja és barátai egyre inkább felismerték ennek a szimbolikáját, és a hagyomány híre idővel eljutott a médiába is.

A hagyomány Izraelen túlra is elterjedt a kisebb-nagyobb zsidó közösségekkel rendelkező országokba.

2019-ben az akkori izraeli elnök, Reuven Rivlin maga is meghívta Leitnert, hogy falafelt egyen vele a holokauszt áldozataira emlékezve.

2020-ban, Magyarország tel-avivi nagykövetségének szervezésében, közvetlenül Erev Jóm HaSoá beköszönte előtt Leitner személyesen beszélt arról, hogy miként élte túl a holokausztot:

No Title

2020. április 20-án, Magyarország tel-avivi nagykövetségének szervezésében, közvetlenül Erev Jóm HaSoá beköszönte előtt került sor erre a rendkívüli beszélgetésre, tanúságtételre, melynek keretében a nyíregyházi születésű Leitner Dávid (sz. 1930), avagy ahogyan mindenki csak ismeri: Dugó osztotta meg, miként élte túl a Holokauszt poklát.

Gyász: Elhunyt Davidovics László

A Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbihelyettese 49 esztendős volt. Emléke legyen áldott!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.