Egyiptom szerint az Al-Jazeera több munkatársa is terrorista

Az al-Jazeera tiltakozik az egyiptomi kormánynál, amiért Kairó terroristának minősítette a katari székhelyű pánarab hírtévé több újságíróját.

Az al-Jazeera egyúttal ismét követelte kedden este a csatorna két újságírójának, a 2020-ban letartóztatott Bahá ed-Dín Ibrahímnak és a 2021-ben letartóztatott Rabí es-Sejknek a szabadon engedését. Mindkét munkatárs családlátogatáson járt Egyiptomban, amikor elfogták őket.

Egyiptomban a Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból, az új vezetés ezt követően lett ellenséges a hírtévével, mert Kairó szerint a Muszlim Testvériség támogatója.

Egyiptom a puccsot követően visszavonta az al-Jazeera újságíróinak engedélyét, házkutatást tartott az irodáiban, és több dolgozóját – az ausztráliai Peter Greste-et, az egyiptomi-kanadai kettős állampolgár Mohamed Fahmyt és az egyiptomi producert, Báhir Mohammedet – több év börtönbüntetésre ítélték, majd 2015-ben szabadon engedték.

Egyiptom és Katar – amelyet Kairó szintén a Muszlim Testvériség iránti szimpátiával vádolt – rendezték diplomáciai kapcsolataikat.

Nem tudni pontosan, hogy az al-Jazeera hány munkatársa szerepel az egyiptomi kormány által ötévente kiadott, terrorizmussal vádolt személyek listáján.

Független Palesztinát követel a BRICS

Kelet-Jeruzsálemet akarják fővárosnak.