Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak izraeli katonákra

Az izraeli hadsereg lelőtt három palesztin támadót kedden, akik egy autóból tüzet nyitottak a katonákra a ciszjordániai Nábluszban – tájékoztatott az izraeli katonai rádió.

A palesztin televízióban egy katonai jármű volt látható, amely eltorlaszolta az incidens helyszínéhez vezető utat. Mellette egy mentőautó állt, a környéken katonák végeztek vizsgálatot.

Az izraeli hadsereg három M16-os gépkarabélyt és más eszközöket foglalt le a támadók autójából.

Az elmúlt évben fokozódott az erőszak Ciszjordániában, és egyre gyakoribbá váltak a palesztin fegyveres támadásokra reagáló izraeli rajtaütések a palesztin településeken.

A Ciszjordánia északi részén található Náblusz a palesztin terrorizmus egyik hagyományos központja.

Idén már legalább huszonöt izraeli vesztette életét palesztin támadásokban: több mint egy évtizede nem volt ilyen magas a halálos áldozatok száma a területen.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Az izraeli hadsereg tűzharcban megölt két palesztin fegyverest Nábluszban

Az izraeli hadsereg tűzharcban megölt két palesztin fegyverest a ciszjordániai Nábluszban tartott reggeli razzia során – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.