Javítható az autizmussal élők életminősége

beach, man, ocean

A kutatók közvetlen kapcsolatot találtak a nitrogén-oxid agyi szintje és az egerek állapota között; a mennyiség csökkentése csökkenti a mutatókat és a viselkedést.

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói első ízben publikáltak egy tanulmányt, amely egy lehetséges jövőbeli módszert tár fel az autizmus tüneteinek csökkentésére azoknál, akiket e gyakori fejlődési rendellenességgel diagnosztizáltak.

Dr. Haitham Amal és csapata az orvosi kar gyógyszerészeti iskolájából közvetlen kapcsolatot fedezett fel az agyban lévő nitrogén-oxid (NO) szintje és az autizmus között – áll az egyetem közleményében.

Az egereken végzett és az Advanced Science folyóiratban közzétett, lektorált tanulmány kimutatta, hogy az autizmus mutatói nőnek, ha az NO szintje növekszik az agyban, és hogy az autizmus mutatói és viselkedése csökken, ha az autizmus egérmodelljeinek agyában az NO szintjét „proaktív és ellenőrzött módon” csökkentik.

„Ez a kutatás jelentős áttörést jelent az autizmus-kutatásban, mivel ez az első közvetlen kapcsolat az agy NO-koncentrációjának növekedése és az autista viselkedés között”

– mondta Amal.

„Kutatásunk – rendkívüli módon – kimutatta, hogy az NO termelésének gátlása, különösen az agyi neuronsejtekben, az autizmus egérmodelljeiben, az autizmushoz hasonló tünetek csökkenését okozza”

– mondta.

„A NO termelésének gátlásával a laboratóriumi állatok „szociálisabbá” váltak, és kevesebb ismétlődést figyeltünk meg a viselkedésükben. Emellett az állatok érdeklődést mutattak az új tárgyak iránt, és kevésbé voltak szorongóak. Végül az NO-szint csökkenése a neuronális mutatók jelentős javulásához vezetett”.

A tanulmány eredményei emberi őssejtekkel és alacsonyan funkcionáló autista gyermekek klinikai vérmintáival végzett vizsgálatokon is alapulnak – áll a közleményben.

„Bízom benne, hogy az NO mechanizmusának új megértésével megkezdhetjük a terápiás gyógyszerek kifejlesztését, és segíthetünk az autizmussal élő gyermekek és felnőttek millióin világszerte”

– tette hozzá.

Az egyetem közleménye megjegyezte, hogy Izraelben 18 éves korig több mint 30 ezer gyermeknél diagnosztizáltak autizmust. Az Egyesült Államokban minden 44. 21 évesnél fiatalabb emberből egyet diagnosztizáltak a spektrumon, így az autizmus a leggyakoribb fejlődési rendellenesség.

Amal szerint a felfedezés az NO és más neurológiai betegségek, például az Alzheimer-kór, vagy pszichiátriai betegségek, köztük a skizofrénia és a bipoláris zavar közötti kapcsolatokra is hatással lehet.

Autista gyermekek életét könnyítheti meg egy Alzheimer-gyógyszer

Az izraeli kutatók által fejlesztett hatóanyag hatékonynak tűnik az ADNP szindróma kezelésére.