Lapid: Nem fogunk Magyarországgá vagy Lengyelországgá válni

Miután megszavazták a Legfelsőbb Bíróságnak az ésszerűség mércéjének alkalmazására vonatkozó jogszabályt, Yair Lapid ellenzéki vezető kijelentette, hogy az ellenzék beadványt nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz a jogszabály ellen – számolt be a Ynetnews.

„Nem adjuk fel, nem fogunk Magyarországgá és Lengyelországgá válni”- jelentette ki Lapid.

Jáir Lapid ellenzéki vezető a koalíciót a hatalmával való visszaélés miatt bírálta, percekkel azután, hogy a Knesszet elfogadta a koalíció első igazságügyi reformtörvényét – írja a Times of Israel.

Lapid azt ígérte, hogy kedden beadvánnyal fordul a Legfelsőbb Bírósághoz a frissen elfogadott törvény ellen.

„Ez a játékszabályok teljes megszegése”

– mondta Lapid a Jesh Atid pártja, a Knesszet konferenciaterméből. „A kormány és a koalíció eldöntheti, hogy milyen irányba halad az állam, de nem dönthet az állam jellegéről”.

Az ellenzéki vezető arra biztatta a katonai tartalékosokat, hogy várjanak, mielőtt kivonulnak a katonai szolgálatból. „Ne hagyják abba a szolgálatot” – mondja Lapid – „amíg még nem ismerjük a Legfelsőbb Bíróság döntését”.

Lapid Benjamin Netanjahu miniszterelnököt is „gyengének” nevezte, mondván, hogy „nincs miniszterelnök”.

„Netanjahu bábu lett a szélsőségesek és messianisták húrjain”

– mondta.

A koalíciós tagoknak, akik a szavazatok összeszámlálása közben egy gratuláló szelfire gyűltek össze, azt kérdezte: „Mit ünnepeltek?”.

„Ez egy szomorú nap, az otthonunk pusztulásának, a szükségtelen gyűlöletnek a napja, és nézzétek, hogy a koalíció ünnepel” – tette hozzá.