Árverésre bocsátják Einstein Teremtésről szóló levelét

Egy Albert Einstein által írt levelet hirdetett meg eladásra a pennsylvaniai Raab Collection – derül ki a gyűjtemény július 19-én közzétett sajtóközleményéből. 

A levelet, amelyet Einstein 1950. április 11-én írt, zsidó diákok egy csoportjának címezte. A levél válaszul íródott Martha Munknak, a neves német rabbi, Michael L. Munk feleségének.

Martha Munk eredeti, 1950 márciusában küldött levelében a következőket írta: „Egy vallásról szóló előadássorozat hallgatóinak nevében szeretném megkérdezni Öntől, hogy Ön szerint lehetséges-e, hogy egy modern tudós összeegyeztesse a világ Isten, egy magasabb hatalom általi teremtésének gondolatát a tudományos ismereteivel?„.

Válaszában Einstein azt írta, hogy tudósként nem hihet a Tóra teremtéstörténetében, mert a tudomány „felváltja és felülírja” az ideológiát.

Einstein szerint ugyanis a tudományos gondolkodásban többé-kevésbé képzett ember számára idegen a kozmosz vallási értelemben vett teremtése, mert „mindenre az oksági feltételrendszer mércéjét alkalmazza”.

„Ha azonban a Bibliát szimbolikusan (metaforikusan) értelmezzük, akkor már nem egyértelmű, hogy Istent valójában személyként kell-e elképzelni”

– írta.

Einstein’s Great Letter on How Science „Replaces and Supersedes” the Biblical Creation Story

Albert Einstein’s Typed, Signed Letter on the Original Creation Story Related in the Torah (Genesis) and the Bible from a Scientist’s Perspective. Learn more: https://www.raabcollection.com/literary-autographs/einstein-god-torah-bible Since Charles Darwin proposed his theory of evolution, people sought to reconcile the idea of religion with newly developing concepts of science.

A levél értékét 125 000 dollárra (kb. 43 millió forintra) becsülik. A híres tudósnak korábban voltak már levelei amelyek 3 millió dollárért keltek el.

Mi lett Einstein agyával a halálát követően?

Albert Einstein 1955 április 17-én mellkasi fájdalmak miatt elment a Princeton Kórházba, ahol megállapították, hogy szétrepedt a hasi aortája, ami miatt belső vérzése volt.