Déjà vu: Kissinger az amerikai-kínai kapcsolatokról tárgyalt Pekingben

Az Egyesült Államoknak stabil stratégiai megfontolásokkal kellene tárgyalnia Kínával – fogalmazott Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, miután Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszterrel (1973-1977) folytatott magánjellegű megbeszélést a kétoldalú kapcsolatokról Pekingben kedden.

„Mindig is elkötelezettek voltunk a stabil, kiszámítható és konstruktív kínai-amerikai kapcsolatok építése mellett, és reméljük, hogy az Egyesült Államok együttműködik Kínával a két államfő közötti konszenzus végrehajtása és a két ország hadserege közötti kapcsolatok egészséges és stabil fejlesztése érdekében”

– fogalmazott Li.

A kínai védelmi tárca vezetője azután nyilatkozott így, hogy az elmúlt hetekben több amerikai vezető politikus is Kínába látogatott. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pekingi tárgyalásai a két nagyhatalom közötti külpolitikai és gazdasági-kereskedelmi feszültségek enyhítését célozták.

Li és Kissinger mostani találkozóját a magas szintű kínai-amerikai katonai-védelmi kapcsolatok fagyos légkörében rendezték, miközben egyre intenzívebb csapattelepítések és katonai incidensek zajlanak Kelet-Ázsia térségében.

Li szavai szerint

„az amerikai oldalon egyesek nem képesek ugyanabba az irányba haladni, mint a kínai oldalon, amelynek eredménye, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok mélypontra jutottak a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta” – fogalmazott a kínai védelmi minisztérium közleménye.

Henry Kissinger: Így lehet elkerülni a harmadik világháborút

„Most olyan mértékben felfegyvereztük Ukrajnát, hogy ők a legjobban felfegyverzett ország, a stratégiailag legkevésbé tapasztalt vezetéssel Európában”.

Kissinger szavai szerint az

„Egyesült Államoknak és Kínának meg kellene szüntetnie a félreértéseket, békésen egymás mellett kellene élnie, elkerülve a konfrontációt. A történelem és a gyakorlat folyamatosan bebizonyították, hogy sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy ellenfélként kezelje a másikat”.

Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta Kissinger pekingi látogatását, mivel nem akart véleményt mondani olyan „amerikai állampolgárok magánlátogatásáról, akik nem tagjai az amerikai kormányzatnak”.

Az idén 100 éves Kissinger Richard Nixon és Gerald Ford néhai amerikai elnökök kormányában töltött be külügyminiszteri, valamint nemzetbiztonsági tanácsadói posztot, és kulcsszerepet játszott a Washington és Peking közötti politikai és diplomáciai kapcsolatok normalizálásában az 1970-es években.

Mázel tov: ma százéves Henry Kissinger

Századik születésnapját ünnepli a nemzetközi diplomácia doyenje.