Trump magánál „felejtett” néhány izraeli régiséget

A világjárvány miatt az Egyesült Államokban rekedtek azok az izraeli agyag mécsesek, amelyeket 2019-ben egy rövid washingtoni kiállításra szántak. Nemrég Trump floridai Mar-a-Lago birtokán találták meg őket — írja a Haaretz.

Izraelhez tartozó régiségeket őriztek az elmúlt hónapokban Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lago nevű birtokán, és vezető izraeli személyiségek sikertelenül próbálták elérni, hogy azokat visszaszolgáltassák Izraelnek.

A régiségek között vannak ősi kerámia mécsesek, amelyek Izrael nemzeti kincsgyűjteményének részét képezik. Ezeket 2019-ben az Izraeli Régiségügyi Hatóság akkori igazgatója, Izrael Hasson jóváhagyásával küldték az Egyesült Államokba azzal a feltétellel, hogy heteken belül vissza kell szolgáltatni őket, ám csaknem négy évvel később még mindig nem kapták vissza őket.

A régészeti tárgyakat Izraelből szállították az Egyesült Államokba egy hanukai rendezvényre, amelyen részt vett az akkor hivatalban lévő Trump és a régiségügyi hatóság nagy zsidó-amerikai adományozója, Saul Fox. Fox az évek során adományozott az antik érmék nemzeti központjának létrehozására, valamint egy régészeti kert létrehozására a Knesszetben.

Izraeli és külföldi források szerint Foxot 2019-ben meghívták egy hanukai gyertyagyújtásra a Fehér Házba. Az eseményre ősi mécseseket küldtek Izraelből, amelyeket rövid időre ki akartak állítani Washingtonban, majd visszaszállították őket Izraelbe.

A mécseseket végül nem állították ki a Fehér Házban, az amerikaiak által felvetett bürokratikus nehézségek miatt. Az üggyel foglalkozó izraeli források szerint azonban ahelyett, hogy visszakerültek volna Izraelbe, az Egyesült Államokban „ragadtak”.

Hasson, a Régiségügyi Hatóság akkori igazgatója a Haaretznek elmondta, hogy a hatóság nem kívánta a tárgyakat rendes repülővel vagy hajózási társasággal visszaküldeni, mert féltek a károsodástól. Ehelyett kifejtette:

„Azt akartuk, hogy az emberünk menjen és hozza vissza, de aztán kitört a COVID, és minden elakadt”.

A Régiségügyi Hatóság – tette hozzá Hasson – arra kérte Foxot, hogy a tárgyakat korlátozott ideig tartsa a birtokában, amíg biztonságosan vissza nem tudják juttatni Izraelbe.

Néhány hónappal ezelőtt az izraeli hatóságok megtudták, hogy a régiségek végül Donald Trump volt amerikai elnök floridai Mar-a-Lago birtokán kötöttek ki, ahol még mindig ott vannak.

Eli Eskozido, a régiségügyi hatóság jelenlegi igazgatója kapcsolatba lépett az izraeli külügyminisztériummal, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel és David Friedman volt izraeli amerikai nagykövettel, kérve őket, hogy segítsenek a tárgyak visszaszolgáltatásában, eddig sikertelenül. Nem világos, hogy maga Trump tud-e arról, hogy a tárgyak a birtokán vannak.

Mar-a-Lago korábban idén már szerepelt a hírekben, miután az FBI razziát tartott a birtokán, amelynek során több doboznyi titkos dokumentum került elő, amelyeket a Fehér Házból vittek el. Az amerikai médiában terjesztett, a razziáról készült fényképeken a birtok egyik fürdőszobájában és egy raktárhelyiségben tárolt, dokumentumokkal teli ládák láthatók. Egy, az ügyről naprakészen értesült forrás a Haaretznek elmondta, hogy

nem lepődne meg, ha „az Izrael által keresett tárgyakat végül valamelyik ottani fürdőszobában találnák meg „.

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában

Két oka is lehet, hogy mit kerestek a szövetségi nyomozók, akik 15 doboznyi irattal távoztak.