Újabb robbanások rázták meg a krími hidat, halottak

Újabb támadást hajtottak végre az ukránok az orosz hadsereg egyik fő utánpótlási vonala ellen – írja a Reuters.

A helyszíni felvételek alapján a kár mértéke egyelőre nem világos.

Orosz tisztviselők „vészhelyzetnek” nevezték a helyzetet. Az egyik népszerű orosz Telegram-csatorna arról számolt be, hogy 03:04-kor és 03:20-kor érte a két csapás a hidat.

A csapásban két felnőtt meghalt, lányuk pedig megsérült.

Szergej Akszjonov, kormányzó elmondta, hogy a vészhelyzet a híd 145. pillérénél történt. További részletekkel azonban nem szolgált.

Anton Gerashchenko on Twitter: „Russian media publish a video of the Kerch bridge, reportedly filmed from a train on the railway part of the bridge. pic.twitter.com/1GF5FS5Jf4 / Twitter”

Russian media publish a video of the Kerch bridge, reportedly filmed from a train on the railway part of the bridge. pic.twitter.com/1GF5FS5Jf4

Az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője, Natalja Humenjuk tagadta, hogy bármi közük lenne a támadáshoz.

„Az ilyen provokációk, amelyekről a Krím megszálló hatóságai azonnal és nagyon hangosan beszámolnak, a krími és az agresszor ország hatóságainak tipikus problémamegoldási módja”

– mondta Humenjuk a Rada ukrán műsorszolgáltatónak.

Benjamin Pittet on Twitter: „Both spans of the Kerch road bridge appear to be badly damaged. It will take months to repair them. pic.twitter.com/GR4Izf2gmR / Twitter”

Both spans of the Kerch road bridge appear to be badly damaged. It will take months to repair them. pic.twitter.com/GR4Izf2gmR

A híd ellen tavaly októberben már intéztek egy támadást. Ukrajna akkor csak hónapokkal később ismerte el a felelősségét.

George Barros, a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War elemzője szerint ha a híd súlyosan megsérült, az jelentősen befolyásolná az orosz utánpótlási vonalakat.

„Oroszországnak csak egyetlen szárazföldi utánpótlási vonala lesz – az Azovi-tengeren vezető parti autópálya -, hogy ellássa (vagy evakuálja) több tízezer katonáját a megszállt Herszonban és a Krímben, ha Ukrajnának sikerül megrongálnia/megsemmisítenie a hidat”

– írta Barros a Twitteren.

Fegyverkezik az orosz elit – beköszöntött Oroszországban a magánhadseregek kora?

A KGB-arisztokrácia már készül a turbulens időkre: felfutóban a magánhadsereg-biznisz, és ezen a sikertelen Wagner-puccs sem fog változtatni.