„A Wagner-csoport szégyent hozott antiszemita dédnagyapám nevére”

A hírhedt zeneszerző dédunokája a Die Welt című német újságban megdöbbenésének adott hangot az orosz zsoldosok kapcsán – írja a Jewish Chronicle.

Katharina Wagner, Adolf Hitler egyik kedvenc zeneszerzőjének dédunokája azt mondja, hogy elállt a lélegzete, amikor meglátta a Wagner nevet Jevgenyij Prigozsin zsoldoscsapatának „véres zászlóin”.

A Die Welt című német újságban Katharina megdöbbenésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy felmenője, Richard Wagner műveinek „förtelmes” kisajátítása a nácik után most Oroszországban folytatódik.

Katharina Wagner ugyanakkor elismerte, hogy „a politikai és rasszista őrület leggonoszabb formái” szövődtek bele dédnagyapja operáiba (Richard Wagner zenéjét Adolf Hitler inspirációként említette).

A Wagner-csoport alapítója, Dmitrij Utkin a náci tetoválásaival.

Ahogy azt lapunk is megírta, a csoport társalapítója, Dmitrij Utkin a zeneszerző tiszteletére választotta a Wagner nevet. Utkin egyébként maga is neonáci, és több náci tetoválása van.

Mint ismert, Wagner olyan zsidó zeneszerzőkre is neheztelt, mint Felix Mendelssohn és Giacomo Meyerbeer, őket hibáztatva azért, hogy nem sikerült népszerű zenét alkotnia, annak ellenére, hogy Meyerbeer volt az, aki megszervezte Wagner első sikeres operájának bemutatóját, és pénzt adott neki kölcsön.

Katharina Wagner az igazgatója az évente megrendezett Bayreuthi Fesztiválnak, ahol Richard Wagner operáinak előadásait mutatják be.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.