Helen Mirren: Golda Meir az „egyik legnagyobb” szerep, amit valaha játszottam

Helen Mirren brit színésznő csütörtökön Jeruzsálemben azt mondta, hogy Golda Meir izraeli miniszterelnök „az egyik legkülönlegesebb karakter, akit valaha játszott”.

Mirren, aki a városban tartózkodik a „Golda” című film premierjére a Jeruzsálemi Filmfesztiválon csütörtök este, az Inbal Hotelben tartott sajtótájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy a néhai miniszterelnök csodálatra méltó személyiség volt – számolt be a Times of Israel.

„Golda az egyik legkülönlegesebb karakter, akit valaha játszottam” – mondta Mirren. „A története, a hazája iránti elkötelezettsége, a jelleme általában… teljes odaadással viseltetett a hazája iránt. A hazája iránti elkötelezettsége mindenek felett állt – a család, a személyes elégedettség, a személyes ambíciók felett”.”

Klip a filmből: 

Golda new clip official from Berlin Film Festival 2023

Golda new clip official from Berlin Film Festival 2023 This is a clip for press use (EPK), for any enquiries you can reach us on [email protected]. Golda is part of the official selection of Berlinale 2023.

Mirren mellett Liev Schreiber Henry Kissinger amerikai külügyminisztert, Lior Ashkenazi az IDF vezérkari főnökét, David Elazart és Ohad Knoller az IDF akkori vezérőrnagyát, Ariel Sharont alakítja. Az izraeli Oscar-díjas Guy Nattiv rendezésében készült film Meir 1973-as jom kippuri háború alatti tetteire és a pusztító konfliktus utóéletére összpontosít.

Mirren elmondta, hogy nagyon lelkesedett a szerepért, mert „csak nagyszerű nőket akarok játszani – és Golda az egyik legnagyobb volt”.

Meir helyzete nőként az izraeli politika és biztonság nagyon is férfiak uralta birodalmában 1973-ban lenyűgöző volt, mondta Mirren.

„Hatalmas hatalommal rendelkezett, de mint tudjuk, ezt úgy hívták, hogy ‘Golda konyhai kabinetje’, és ő tökéletesen boldog volt, hogy a konyhában totyoghatott, kávét főzhetett mindenkinek, és játszhatta a nagymamaszerepet” – mondta. „Ez egy teljesen más hozzáállás a hatalomhoz… de még mindig hatalmas hatalom.”

Míg Meir határozottan összetett és vitatott örökséget hagyott hátra a Jom Kipur-i háború után, Mirren megvédte a nőt, a politikust és a vezetőt.

„Szerintem mélységes nemesség volt a jellemében, megértette, hogy az ország vezetőjeként felelősséget kellett vállalnia – és sok más vezetőtől eltérően megtette” – mondta Mirren. „A vállán viselte a terhet. És azt hiszem, ez hihetetlenül fájdalmas lehetett számára”.

Jeruzsálemben Mirren elhárította a jelenlegi politikai légkörrel kapcsolatos kérdéseket.

„Nem akarok [erről] beszélni, mert nem vagyok izraeli, és nem éltem Izraelben” – mondta. „Nyilvánvalóan távolról figyeltem az elmúlt hetekben. Személy szerint nagyon meghatódtam és izgatott vagyok, amikor ezeket a hatalmas tüntetéseket látom. Azt hiszem, talán ez egy sorsfordító pillanat az izraeli történelemben.”

A most 77 éves színésznő elmesélte, hogy 1967-ben fiatal nőként zsidó barátjával először járt Izraelben, és egy kibucban töltöttek el egy kis időt.

„Láttam Izraelt, milyen volt régen, és most minden alkalommal, amikor idejövök, elámulok azon, hogy Izrael mennyire megváltozott”

– mondta.

Nattiv megjegyezte, hogy Meir unokái, akik közül többen is jelen voltak a sajtótájékoztatón, áldásukat adták a szereposztásra.

Gidi Meir „volt az első, aki azt mondta, hogy ‘a nagymamámat látom Helen Mirrenben'” – emlékezett vissza Nattiv. Amikor a rendező először találkozott Mirrennel – mesélte -, „azonnal megláttam a zsidó lelket, és számomra nem volt kérdéses. Úgy érezzük, hogy ez volt a helyes lépés”.

Hamarosan debütál a Golda Meirről szóló film

A Berlinalén debütáló filmben Helen Mirren fogja alakítani Izrael legendás miniszterelnökét.