A svédek engedélyezték az izraeli nagykövetség előtti Biblia-égetést

A svéd rendőrség engedélyezte, hogy szombaton elégessenek egy Bibliát a stockholmi izraeli nagykövetség előtt – közölték pénteken a hatóságok.

Az ellentmondásos döntés azt követően született, hogy aktivisták Svédországban a Koránt is elégették, ami felháborodást váltott ki az iszlám világban.

A rendőrség a múlt héten megerősítette, hogy egy harmincas éveiben járó férfi engedélyt kapott arra, hogy július 15-én „a szólásszabadság érdekében tartott szimbolikus összejövetelként” zsidó és keresztény szent könyveket égessenek el a nagykövetség előtt.

A tüntetést sábátra tervezik, amikor az izraeli nagykövetség zárva van, és a hívő zsidók zsinagógai istentiszteleteken vesznek részt, amelyeken a heti Tóra-részletet olvassák fel.

A svéd zsidó közösség vezetője, aki az ilyen égetések betiltása ellen lépett fel, pénteken azt mondta, hogy a legjobb megoldás a helyzet figyelmen kívül hagyása lenne.

„Azt tanácsolnám az egyéneknek, hogy hagyják figyelmen kívül ezt az eseményt, és ne szenteljenek neki nagyobb figyelmet” – mondta a JNS-nek Aron Verstandig, a Svéd Zsidó Közösségek Tanácsának elnöke. Elmondta, hogy a helyi közösség megpróbálta megakadályozni a fejleményt, de úgy tűnik, nem sikerült.

Izrael tiltakozik 

„A zsidó nép elleni bigottság és gyűlölet ilyen egyértelmű megnyilvánulásai legalább annyira felháborítóak, mint amennyire elítélendőek, és nincs helyük a világ liberális demokráciái között”

– mondta Amichai Chikli izraeli diaszpóraügyi miniszter pénteki nyilatkozatában.

„A svéd kormány mélységesen sajnálja, ha szélsőségesek és provokátorok megpróbálnak megosztást kelteni társadalmunkban, még akkor is, ha alkotmányosan védett cselekményeket hajtanak végre”

– válaszolta Tobias Billstrom svéd külügyminiszter.

Izrael svédországi nagykövete, Ziv Nevo Kulman pénteken elítélte a rendőrség döntését.

„Teljes mértékben elítélem a bármely vallás szent könyveinek elégetését, mint a gyűlölet és a tiszteletlenség cselekedetét, amelynek semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához”

– mondta.

Eli Cohen külügyminiszter szintén elítélte a terveket, és közölte, hogy a minisztérium közölte az izraeli svéd nagykövetséggel, hogy „milyen szigorúan ítéli meg Izrael a rendőrség engedélyét a zsidó szent tárgyak megsértésére”.

Cohen a döntést „gyűlölet-bűncselekménynek, a zsidó népnek és a zsidó hagyományoknak súlyos károkat okozó provokációnak” nevezte.

„Felszólítom a svéd hatóságokat, hogy akadályozzák meg ezt a szégyenletes cselekedetet” – mondta.

David Lau izraeli askenázi főrabbi szintén levelet küldött Ulf Kristersson svéd miniszterelnöknek, amelyben felszólította, hogy állítsa le a gyalázkodást.

„Felszólítom önöket, hogy tegyenek meg mindent, hogy megakadályozzák ezt a cselekményt. A véleménynyilvánítás szabadsága nem jelenti azt, hogy mindent megengedünk” – írta Lau.

(JNS)

Betelt a pohár: betiltotta a Korán-égetést a svéd rendőrség

Meg is indokolták a lépést.