Putyinék összerúgták a port az iráni rezsimmel

Bekérették a teheráni orosz nagykövetet szerdán azon nyilatkozat miatt, amelyet Moszkva több Perzsa-öböl menti országgal közösen adott ki, támogatva az Egyesült Arab Emírségek fennhatóságát az öböl három vitatott hovatartozású szigete felett.

Az Oroszország és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) által hétfőn kiadott nyilatkozatban a külügyminiszerek támogatásukról biztosították az emírségeket abban, hogy békés megoldás szülessen az emírségek és Irán között három kis sziget feletti fennhatóság kérdésében.

A Perzsa-öböl keleti részén, a Hormuzi-szoros közelében található Abu Musza, Nagy-Tunb és Kis-Tunb szigetek felett 1971-ben Irán vette át az ellenőrzést, nem sokkal azután, hogy a brit hadsereg kivonult a térségből, és megalakult az Egyesült Arab Emírségek.

Noha Irán az ország „elválaszthatatlan” részeként tekint a szigetekre, az emírségek nem ismeri el Irán fennhatóságát, és magának követeli azokat.

A nyilatkozatban – amelyet Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek mellett Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Bahrein és Omán jegyez – az aláírók támogatják az emírségek törekvéseit „egy békés megállapodás elérésére”, akár kétoldalú egyeztetések útján vagy nemzetközi bíróságon.

„Az eddig létrejött dokumentumok azt mutatják, hogy ezek a szigetek Iránhoz tartoznak és ez nem lehet vita tárgya”

– jelentette ki Mohammed Deghan, az iráni elnök jogi tanácsadója.

Nasszer Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője is elítélte a GCC és Moszkva nyilatkozatát, amely véleménye szerint szembe megy Irán és a vele szomszédos országok közti jó viszonnyal.

A szigetek korábban Kína teheráni képviseletnek is okoztak fejfájást, decemberben ugyanis annak vezetőjét kérették be a szigetekről tett megjegyzése miatt.

A szigetek stratégiai fontosságú helyen fekszenek, a világ kőolajszállításának egyötöde halad el mellettük. Irán azt állítja, hogy a három sziget az ókor óta mindig a perzsa államhoz tartozott, a britek csak a 20. század elején foglalták el őket. Az Egyesült Arab Emírségek viszont azt állítja, hogy a szigetek mindig Rász el-Haima emírséghez tartoztak, amíg Irán el nem foglalta őket, még éppen az államszövetség megalakulása előtt.

Teherán ezenkívül arra hivatkozik, hogy van megállapodása az egyik emírséggel (Sardzsa) arról, hogy fennhatóságot gyakorolhat az egyik sziget, Abu Musza felett, sőt, katonákat állomásoztathat ott.

Az orosz invázió rámutat az Iránból leselkedő veszélyre is

A világrend jövője forog kockán. Az amerikaiak és az európaiak is tudják ezt. Reméljük, hogy elegendő bátorságot gyűjtenek össze a helyes döntések meghozatalához.