Nukleáris apokalipszis fenyegeti Délkelet-Ázsiát

hydrogen bomb, atomic bomb, nuclear explosion

A nukleáris fegyverek jelentette fenyegetésre hívta fel a figyelmet kedden az indonéziai külügyminiszter, hangsúlyozva: a délkelet-ázsiai térséget „egyetlen téves számítás választja el az apokalipszistől és a globális katasztrófától”.

Retno Marsudi a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek kedden Jakartában kezdődő tanácskozása előtt tett nyilatkozatában egyúttal sürgette a nagyhatalmakat, kössenek egyezményt annak érdekében, hogy a térségben ne legyenek nukleáris fegyverek.

„Nem lehetünk valóban biztonságban, amíg atomfegyverek vannak a régióban”

– szögezte le a tárcavezető, hozzátéve, hogy a nukleáris fenyegetés reális, „nem lehet többé kivárásra játszani”.

A Bruneit, Kambodzsát, Indonéziát, Laoszt, Malajziát, Mianmart, a Fülöp-szigeteket, Szingapúrt, Thaiföldet és Vietnamot tömörítő ASEAN 1995-ben írta alá azt az egyezményt, melyben elkötelezik magukat a térség atommentesítése mellett. Marsudi kedden azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az egyezményt a világ egyetlen vezető atomhatalma sem írta alá, és kiemelte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez változzon.

Ómen: Óriási hadgyakorlatot kezdett Tajvan környékén az USA és a Fülöp-szigetek

Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök leszögezte: Kínának nincs oka aggodalomra az amerikaiakkal folytatott katonai együttműködés miatt.