Zsidók és muszlimok együtt emlékeznek a srebrenicai mészárlás áldozataira

1995 júliusában több mint 8000 bosnyák – főként muszlim – férfit és fiút öltek meg Srebrenicában, miután a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost. A vérengzést az ENSZ két bírósága is népirtásnak nyilvánította.

„Mind a zsidó nép, mind a (muszlim) bosnyák nép jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy egyesítsük erőinket az emlékezésben annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő ilyen típusú atrocitások”

mondta Menachem Rosensaft, a Zsidó Világkongresszus főtanácsosa az Associated Pressnek.

Rosensaft egy zsidó akadémikusokból és fiatal diplomatákból álló delegációt vezet, amely a Zsidó Világkongresszus és a Srebrenica Memorial Center által közösen szervezett konferencián vesz részt, amelynek témája a népirtás áldozatainak kollektív emlékezetének megőrzése, valamint a holokauszt és a népirtás tagadásával való szembenézés.

Az egynapos konferencia, amelyet Srebrenicában tartanak az idei megemlékezések részeként, fórumként szolgál a két közösség számára.

„Ha zsidóként és muszlimként megértjük, hogy minket is összeköt ez a fájdalom, akkor arra konstruktívan tudunk építkezni”

– mondta Rosensaft.

A békeépítés nem jó üzlet

Bár az orosz-ukrán háború vége még beláthatatlan messzeségben van, sokan arról beszélnek, hogy jó biznisz az újjáépítés. Vajon így van ez? – kérdezi véleménycikkében Taksás Balázs.