Benjamin Netanjahu újra vezet a közvélemény kutatások szerint

Visszabillent a miniszterelnök támogatása a tüntetések alatti csökkenést követően. 

Három héttel ezelőtt a Nemzeti Egységpárt vezetője, Beni Ganz egyértelműen legyőzte Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a közvélemény-kutatásokban. A 32 mandátum a 25-tel szemben egyértelműen a közvélemény preferenciáját mutatta: a párbeszéd mellett, a vélt szélsőségesség ellenében foglaltak állást.

Most, 21 nappal később – a kép teljesen más.

A Likud által jelenleg élvezett emelkedő tendencia és a Nemzeti Egység Pártjának csökkenő tendenciája a Maariv és a Lazar Research Institute által végzett legújabb felmérésben elérte a csúcspontját. A péntek reggel közzétett felmérés szerint Netanjahu három és fél hónap óta először előzi meg Ganzot, három mandátummal húzva elöl.

Az utolsó felmérés, amelyben Netanjahu megelőzte Ganzot, március 23-án jelent meg, és úgy tűnik, hogy az intenzív tüntetések hátterében az igazságügyi reformról szóló törvényhozás folytatása a Nemzeti Egység Párt, az igazságügyi reformról szóló tárgyalások leghangosabb támogatójának meggyengüléséhez vezetett.

A Likudnak a Nemzeti Egységpárt rovására elért gyarapodásának eredményeként a blokkok elrendezése is megváltozott, ha ma tartanák a választásokat.

Míg három héttel ezelőtt az ellenzéki pártok 69 mandátumot szereztek (58-at, ha a Hadash-Ta’al és a Ra’am pártokat nem számítjuk), addig ezek közül négy átkerült a koalíciós pártokhoz, amelyek a legutóbbi felmérésen 55 mandátumot szereztek, ami azt jelenti, hogy egyik oldalnak sincs egyértelmű többsége.

Összesített közvélemény-kutatási eredmények: A Likud 29 a Nemzeti Egységpárt pedig 26 mandátumot szerezne.

A Munkapárt és a Balad nem lépte át a választási küszöböt, a Munkapárt mindössze 1,4%-ot, a Balad pedig 2,1%-ot szerzett.

(The Jerusalem Post)