Amerikai ex-tisztviselők titokban tárgyaltak az oroszokkal

Korábbi magas rangú amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők egy csoportja titkos megbeszéléseket folytatott a Kremlhez közel állónak tartott prominens oroszokkal – és legalább egy esetben az ország vezető diplomatájával – azzal a céllal, hogy megteremtsék az ukrajnai háborút lezáró tárgyalások alapjait – közölte fél tucat, a megbeszélésekről tájékoztatott személy.

A színfalak mögött Szergej Lavrov orosz külügyminiszter áprilisban New Yorkban több órán keresztül találkozott a csoport tagjaival – közölte négy korábbi és két jelenlegi tisztviselő – számolt be az NBC News.

A napirenden szerepelt az ukrajnai háború néhány kényes kérdése, mint például az oroszok által birtokolt területek sorsa, amelyeket Ukrajna talán soha nem lesz képes felszabadítani, és egy olyan diplomáciai kitérő keresése, amely mindkét fél számára elviselhető lenne.

Lavrovval találkozott Richard Haass volt diplomata és a Külkapcsolatok Tanácsának leköszönő elnöke, jelenlegi és volt tisztviselők szerint. A csoporthoz csatlakozott Charles Kupchan Európa-szakértő és Thomas Graham Oroszország-szakértő, mindketten korábbi fehér házi és külügyminisztériumi tisztviselők, akik a Council on Foreign Relations ösztöndíjasai.

Elmondásuk szerint a célok között szerepel, hogy lehetőség szerint nyitva tartsák a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, és kitapogassák, hogy hol lehet helye a jövőbeni tárgyalásoknak, kompromisszumoknak és diplomáciának a háború befejezéséről.

A megbeszélések a Biden-kormányzat tudtával, de nem annak irányításával zajlottak, és a Lavrov-találkozón részt vevő korábbi tisztviselők utólag tájékoztatták a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsát – mondta két forrás.

Nem világos, hogy milyen gyakran zajlottak a háttérbeszélgetések, és az sem, hogy ezek egyetlen szervezett erőfeszítés részét képezik-e.

Az amerikai oldalon a megbeszéléseken részt vett néhány volt védelmi minisztériumi tisztviselő, köztük Mary Beth Long, a NATO-ügyekben nagy tapasztalattal rendelkező volt védelmi miniszterhelyettes is.

Legalább egy volt amerikai tisztviselő Oroszországba utazott az ukrajnai háborúval kapcsolatos megbeszélések miatt – mondták a források.

Az orosz fél részéről Lavrov mellett a megbeszéléseken akadémikusok, nagy agytrösztök vagy kutatóintézetek vezetői és az orosz külpolitikai szféra más olyan személyiségei vettek részt, akikről úgy vélik, hogy kapcsolatban állnak a Kreml döntéshozóival – mondták a források.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának egyik tisztviselője közölte, hogy nem kommentálja a meg nem nevezett forrásokon alapuló konkrét híradásokat, de általános álláspontja változatlan.

„Álláspontunk változatlan – Ukrajna sorsa nem dőlhet el Ukrajna nélkül. Sokszor beszélt erről az elnök és minden hivatalos szónokunk. Nem névtelenül, hanem egészen konkrétan és nyilvánosan” – közölték.

Egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei azt szeretnék, ha Moszkva és Kijev ősszel, Ukrajna folyamatban lévő ellentámadásának befejezése után a béketárgyalások irányába mozdulna el.

Politico: Törések mutatkoznak az amerikai-ukrán kapcsolatokban

Több mint egy éve tart a háború, és a színfalak mögött egyre nagyobbak a nézeteltérések Washington és Kijev között a háborús célokat illetően.